Тимочка КрајинаБорГрад Бор оформио пет стручних комисија за процену штете настале од поплава:...

Град Бор оформио пет стручних комисија за процену штете настале од поплава: До сада процењена штета у више од 150 домаћинстава

аГрад Бор оформио пет стручних комисија за процену штете настале од поплава: До сада процењена штета у више од 150 домаћинстава

Након поплава које су нанеле велику штету у борским селима, Град Бор оформио је пет стручних комисија за процену настале штете. У протекла три дана, комисија је свакодневно на терену. По пријави, до сада обиђено је преко 150 домаћинстава. На основу поднетог извештаја, највећа штета нанета је баштама, њивама и усевима.

У селу Кривељ, бујична вода однела је све усеве који су се налазили у долини реке, али и објекте који су се налазили на путу локалних потока. Највећу штету претрпело је село Доња Бела Река. Од поднетих 26 пријава, комисија је за сада обишла 20 домаћинстава. У неколико домаћинстава поплављени су стамбени и помоћни објекти као и баште које су се налазиле дуж водотокова.

„На основу поднетих извештаја комисије у неким селима штета је велика, али у 90 одсто случајева штета је мањег обима. Тренутно смо у фази обраде свих записника, након чега ћемо почети са исплатом помоћи као што смо и обећали. Такође, ребалансом буџета који је у току биће издвојена новчана средства у износу од 100 милиона динара за санацију путева, копања канала, изградњу водопропуста као и за санацију водотокова. Тај уговор ће се реализовати до краја септембра месеца и пробаћемо да током лета све путне правце доведемо у првобитно стање”, истакао је Никола Марић, помоћник градоначелника.

Иако мештани не памте оволику количину падавина која је изазвала поплаву оваквих размера, након повлачења воде у своја корита обале река су дале праву слику и одговор зашто се то десило. Затекли смо обале пуне смећа, од машине за прање веша, шкољки аутомобила, старих јоргана и ћебића до огромних количина пластичних кеса.

Из локалне самоуправе апелују на грађане да се одговорније понашају према животној околини и да ђубре бацају у за то предвиђене канте или контејнере како не би убудуће били сведоци оваквих немилих догађаја. Такође, напомињу да се тренутно неће спроводити репресивне мере, али уколико апел не буде дао резултат инспекција ће бити принуђена да има другачији приступ на терену.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб