Timočka Timočka
Početna / Vesti / Gradonačelnik Ničić uputio apel Zaječarcima povodom situacije izazvane korona virusom
Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić uputio apel Zaječarcima povodom situacije izazvane korona virusom

Gradonačelnik Ničić uputio apel Zaječarcima povodom situacije izazvane korona virusom

Povodom situacije izazvane virusom COVID-19, Zaječarcima se na svom fejsbuk profilu obratio i gradonačelnik Boško Ničić, koji je uputio apel sugrađanima. Ničić navodi da je situacija ozbiljna, ali da nema potrebe za širenjem panike. Takođe, Ničić je potvrdio da za sada nema obolelih od korona virusa u Zaječaru i Timočkoj Krajini.

„Dragi moji prijatelji, poštovani sugrađani, imam potrebu da vam ovu molbu, ili bolje reći apel, uputim pre svega kao čovek, a ne samo kao neko kome je većina, onih koji ovde žive, dala poverenje da upravlja našim gradom. Neki će sigurno, po običaju, reći i da nisam stručan i da se ‘u sve petljam’. Možda su i u pravu ali… Situacija, izazvana virusom COVID-19, jeste ozbiljna, ali je daleko od bilo kakve potrebe za panikom. Tako se trebamo i ponašati želimo li dobro sebi, svojim najmilijima, komšijama, čitavom našem gradu i našoj Srbiji. U našem gradu, kao i u čitavoj Timočkoj Krajini, po onome što znamo, Bogu hvala, inficiranih ili obolelih još uvek nema (ili nisu registrovani). To je itekako dobra vest”, navodi Ničić.

Kako je istakao prvi čovek Zaječara, ono što zabrinjava, jeste da mnogi sa ovih prostora rade i žive u inostranstvu, a ovih dana se vraćaju u svoje domove. Ukoliko dolaze iz zemalja gde ima epidemije, treba da se drže preporuka koje su navedene na sajtu covid19.rs.

„Ono što ipak zabrinjava, a čemu moramo pristupiti krajnje odgovorno, jeste činjenica da ogroman broj naših najmilijih (sinova i kćeri, očeva i majki, braće i sestara, prijatelja, rodbine), ne iz hira, već u potrazi za boljim životom, radi i živi upravo u zemljama koje su postale evropska žarišta ove najnovije planetarne pošasti. Mnogi od njih, što je krajnje normalno, u ovakvoj situaciji, kada se fabrike u Evropi zatvaraju i gradovi stavljaju u svojevrsne karantine, požuriće da se vrate svojim najmilijima u Zaječar, Negotin, Kladovo, Bor… i tu Vas molim da svi pomognemo i njima i sebi!
 
PREKLINJEM VAS:
 
Zamolite ih, čim stignu, da par dana, posebno ako su bili u žarištima epidemije, nigde ne izlaze, da čuvaju i sebe i vas tako što će se dobrovoljno samoizolovati i poštovati preporuke sa sajta covid19.rs, a Vi im, svojom pažnjom i brigom te dane učinite podnošljivijim. Ovakvim ponašanjem oni pre svega štite Vas, njihove najbliže, ali i sve nas;
 
Obavestite ih da mogu, ukoliko posumnjaju na neke simptome ovog virusa, svakog dana od 08:00 do 20:00 sati pozvati Zavod za Javno zdravlje ’Timok’ u Zaječaru na telefon 063/479-649, a nikako da ne kreću, sami, po bolnicama i ambulantama, jer time ugrožavaju i sebe (jer će teže dobiti pomoć), ali i sve sa kojima dođu u kontak i izazvati širenje virusa sa nesagledivim posledicama.
 
Sa svoje strane, bez obzira što nemam ta ovlašćenja, potrudiću se da zamolim sve prevoznike (posebno putnika), da po dolasku sa odredišta iz inostranih ‘žarišnih’ područja, dodatno, kompletno dezinfikuju svoja vozila kako bi se sprečilo, eventualno, širenje virusa (koji po tvrdnjama stručnjaka na metalnim površinama može opstati i do tri dana, a na plastici i duže).
 
Bilo bi poželjno da vlasnici ugostiteljskih objekata, radnji, hotelskih smeštaja, prodavnica… dodatno i učestalije vrše dezinfekciju istih i u toaletima obezbede, u svakom trenutnu, dovoljno sapuna i papirnatih ubrusa. Još jednom Vam se neizmerno zahvaljujem ako ovaj moj apel pročitate, podelite, ali najviše ako ga primenite!
 
Hvala vam puno i živi i zdravi mi bili”, rekao je Ničić.

U sredu, 11. marta 2020. u Srbiji je registrovano 18 obolelih od korona virusa, navodi se na sajtu covid19.rs.

Vučić: Odluke protiv korona virusa donose se na osnovu stavova najstručnijih ljudi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se sve odluke usmerene na borbu protiv korona virusa donose na osnovu stavova najstručnijih ljudi, a ne političara. Posle sastanka državnog vrha, na vanrednoj konferenciji za medije, Vučić je ocenio da je od presudnog značaja za borbu protiv korona virusa u Srbiji je podrška ljudi, a ne panika. Takođe, od danas su zabranjeni svi javni skupovi. Pojačana kontrola biće na graničnim prelazima, dok će privremeno neki manji granični prelazi biti zatvoreni. Utakmice u zatvorenom, biće odigrane bez publike.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo je preporuku svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji da se pridržavaju mera u skladu sa zdravstvenim preporukama. U dopisu Ministarstva se navodi da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, uz korišćenje rukavica. Neophodno je i pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija. Kako se navodi, učenike treba podsticati na češće pranje ruku.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju zbog korona virusa. Trenutno ima preko 118.000 registovanih slučajeva u 114 zemalja, a 4.291 osoba je izgubila život, navode iz Svetske zdravstvene organizacije.

Možda će Vas zanimati

Timočka — Nestanak struje

Veći broj ulica i pojedina zaječarska sela danas bez struje

Zbog radova na električnoj mreži danas, 23. oktobra, bez struje će biti pojedini potrošači u …

Fontana „Majka i dete” u Zaječaru

Zimsko jutro, prolećni dan, najviša dnevna temperatura do 25 stepeni

U Srbiji jutro hladno, ponegde sa slabim prizemnim mrazem i maglom koja se ponegde može …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica