VestiGrčevi posle menstruacije nisu "normalni"

Grčevi posle menstruacije nisu „normalni“

Žena sa menstrualnim bolovima
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko neprijatnost u maloj karlici osećate i nakon što se menstruacija završi, idite kod lekara. Ponekad, to može biti simptom ozbiljnijih stanja koja zahtevaju lečenje.

Menstruacije mogu da budu boljne, često praćene grčevima, nadimanjem, pojačanom potrebom za slanom ili slatkom hranom… Ako vas sve to snađe, imate nekoliko dana tokom kojih se osećate stvarno jadno. Ali, kod nekih žena ti simptomi traju duže od same menstruacije.

U najvećem broju slučajeva, grčevi će proći dan ili dva nakon menstruacije, kaže ginekolog dr Piter Vajs. Ali, kod nekih žena grčevi mogu da traju i nedelju, dve nakon menstruacije, tako da se žene naviknu na njih i misle da je prosto njihov ciklus „takav“.

Zato je važno da znate da to nije uobičajeno, i da takvo stanje ne bi trebalo da zanemarite.

„Ovi simptomi mogu da liče na druga stanja, i zato se ponekad dešava da se žene prosto naviknu da žive sa tim, prihvatajući takvo stanje”, kaže ginekolog dr Rebeka Brajtman.

Problem je u tome što ako te simptome prihvatite kao nešto što je za vas uobičajeno, može se desiti da neko ozbiljnije zdravstveno stanje ne bude otkriveno na vreme.

Evo zašto se grčevi nakon menstruacije ponekad javljaju i šta bi trebalo da radite ako se i vama to dešava.

Kako se zove ovaj tip bolova?

Grčevi u maloj karlici koji su izazvani bilo čime osim mestruacijom zovu se sekundarna dismenoreja. Sekundarna dismenoreja je organska bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija, najčešće endometrioza, polipi ili miomi materice, suženje vrata materice i njegove malformacije, ili priraslice u maloj karlici.

Ovo stanje praćeno je raznim simptomima, uključujući bolne odnose, bolove u stomaku i tokom uriniranja, pelvični bol, krvarenje ili spoting između menstruacija, teška i obilna krvarenja tokom menstruacije, nadimanje, umor… sve do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Šta mogu da budu uzroci?

Sekundarna dismenoreja može da se javi zbog fibroidnog tkiva na materici, cista ili polipa. Ozbiljniji uzroci uključuju endometriozu ili zapaljenska bolest male karlice.

Endometrioza je benigna bolest kod žena, kod koje se mali komadi endometrijuma, unutrašnjeg tkiva materice, mogu pronaći izvan materice, gde im inače nije mesto. Najčešće se ti komadi endometrijuma nalaze na trbušnoj maramici zidova male karlice, jajniku, kada formiraju takozvane čokoladne ciste, jajovodu, mokraćnoj bešici, crevima, ali i na udaljenim organima, recimo na plućima, pa čak i oku.

Tu gde se nađu ponašaju se kao tkivo materice. Komadići endometrijuma hormonski su zavisni i u vreme menstruacije krvare kao i endometrijum.

Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnom dobu, između 25. i 35. godine života. Još nije otkriveno koji je tačan uzrok nastanka endometrioze, ali se smatra da povratno krvarenje iz materice u trbušnu duplju za vreme menstruacije ima značajnu ulogu.

Povećan rizik za nastanak endometrioze imaju žene koje su prvu menstruaciju dobile pre 12. godine, čiji su ciklusi kraći od 27 dana i traju duže od 7 dana, nisu koristile kontracepciju,koje su odložile rađanje posle 30. godine, imaju urođene anomalije ginekoloških organa, koriste tampone za vreme menstruacije ili imaju odnose za vreme menstruacije, imaju nekog u porodici ko je imao endometriozu.

Najčešći simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, poremećaj menstrualnog ciklusa u vidu krvarenja između menstruacija i preobilnih krvarenja. Veoma često je endometrioza uzrok steriliteta kod žena.

Zapaljenjska bolest male karlice je upala gornjeg reproduktivnog trakta žene (materice, jajovoda i jajnika, kao i okolnih organa).

Do upale organa male karlice dolazi kada se infekcija širi od vagine, grlića materice do materice, jajovoda i jajnika. Najčešći uzrok su nelečene bakterijske infekcije.

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,997PratilacaLajkuj
4,095PratilacaZaprati
1,237PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx