ВестиГрчеви после менструације нису "нормални"

Грчеви после менструације нису „нормални“

Жена са менструалним боловима
Фото: Shutterstock, илустрација

Уколико непријатност у малој карлици осећате и након што се менструација заврши, идите код лекара. Понекад, то може бити симптом озбиљнијих стања која захтевају лечење.

Менструације могу да буду бољне, често праћене грчевима, надимањем, појачаном потребом за сланом или слатком храном… Ако вас све то снађе, имате неколико дана током којих се осећате стварно јадно. Али, код неких жена ти симптоми трају дуже од саме менструације.

У највећем броју случајева, грчеви ће проћи дан или два након менструације, каже гинеколог др Питер Вајс. Али, код неких жена грчеви могу да трају и недељу, две након менструације, тако да се жене навикну на њих и мисле да је просто њихов циклус „такав“.

Зато је важно да знате да то није уобичајено, и да такво стање не би требало да занемарите.

„Ови симптоми могу да личе на друга стања, и зато се понекад дешава да се жене просто навикну да живе са тим, прихватајући такво стање”, каже гинеколог др Ребека Брајтман.

Проблем је у томе што ако те симптоме прихватите као нешто што је за вас уобичајено, може се десити да неко озбиљније здравствено стање не буде откривено на време.

Ево зашто се грчеви након менструације понекад јављају и шта би требало да радите ако се и вама то дешава.

Kако се зове овај тип болова?

Грчеви у малој карлици који су изазвани било чиме осим меструацијом зову се секундарна дисменореја. Секундарна дисменореја је органска болест као разлог настанка болних менструација, најчешће ендометриоза, полипи или миоми материце, сужење врата материце и његове малформације, или прираслице у малој карлици.

Ово стање праћено је разним симптомима, укључујући болне односе, болове у стомаку и током уринирања, пелвични бол, крварење или спотинг између менструација, тешка и обилна крварења током менструације, надимање, умор… све до проблема у обављању свакодневних активности.

Шта могу да буду узроци?

Секундарна дисменореја може да се јави због фиброидног ткива на материци, циста или полипа. Озбиљнији узроци укључују ендометриозу или запаљенска болест мале карлице.

Ендометриоза је бенигна болест код жена, код које се мали комади ендометријума, унутрашњег ткива материце, могу пронаћи изван материце, где им иначе није место. Најчешће се ти комади ендометријума налазе на трбушној марамици зидова мале карлице, јајнику, када формирају такозване чоколадне цисте, јајоводу, мокраћној бешици, цревима, али и на удаљеним органима, рецимо на плућима, па чак и оку.

Ту где се нађу понашају се као ткиво материце. Kомадићи ендометријума хормонски су зависни и у време менструације крваре као и ендометријум.

Ендометриоза се најчешће јавља у репродуктивном добу, између 25. и 35. године живота. Још није откривено који је тачан узрок настанка ендометриозе, али се сматра да повратно крварење из материце у трбушну дупљу за време менструације има значајну улогу.

Повећан ризик за настанак ендометриозе имају жене које су прву менструацију добиле пре 12. године, чији су циклуси краћи од 27 дана и трају дуже од 7 дана, нису користиле контрацепцију,које су одложиле рађање после 30. године, имају урођене аномалије гинеколошких органа, користе тампоне за време менструације или имају односе за време менструације, имају неког у породици ко је имао ендометриозу.

Најчешћи симптоми ендометриозе су болне менструације, болови при полном односу, поремећај менструалног циклуса у виду крварења између менструација и преобилних крварења. Веома често је ендометриоза узрок стерилитета код жена.

Запаљењска болест мале карлице је упала горњег репродуктивног тракта жене (материце, јајовода и јајника, као и околних органа).

До упале органа мале карлице долази када се инфекција шири од вагине, грлића материце до материце, јајовода и јајника. Најчешћи узрок су нелечене бактеријске инфекције.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб