ВестиГрешке у чишћењу које могу да вас коштају здравља

Грешке у чишћењу које могу да вас коштају здравља

Жена се спрема за чишћење куће
Фото: Shutterstock, илустрација

Већина нас проводи више времена него што бисмо желели чистећи, а опет, правимо неке грешке које могу да буду чак и опасне по здравље.

Усисавање, чишћење, рибање… све је то потребно редовно радити, али са друге стране, може да има и негативне последице на наше здравље. Стручњак за чишћење Ралитса Проданова из фирме која пружа услуге чишћења, открива неке честе грешке.

Чишћење буђи

Нико не жели буђу у кући, али рибање како бисте скинули црне тачкице може да буде врло опасно.

„Тамна буђ, која се појављује због влаге, изгледа грозно и многи су у искушењу да то очисте. Али, чишћење може да доведе до респираторних проблема јер је тамна буђ која се појављује на влажним зидовима веома токсична. Рибањем, честице буђи могу да заврше у ваздуху и да се рашире као вирус”, објашњава Проданова.

Најчешћа врста буђи која се појављује у кућама може да изазове респираторне проблеме, запаљење кожи, умор и мучнину.

Да бисте се безбедно решили буђи, носите заштитну маску, рукавице и наочаре док чистите.

„Најефикаснији начин да се решите буђи је да сипате избељивач у бочицу са прскалицом, напрскате на места где има буђи и оставите да делује 30 минута. Отворите све прозоре како би било какве токсичне материје изашле, а затим очистите и исперите третирану површину”.

Хемијске реакције

Ако користите више различитих производа за чишћење, морате да будете пажљиви да их не мешате.

„Kључ је у томе да не мешате избељивач са другим супстанцама. Избељивач и било какви други производи који садрже амонијак могу да створе токсични гас који у одређеним околностима може да буде чак и смртоносан. Такође, помешани избељивач и сирће могу да направе гас који штети дисајним путевима”.

Намештате кревет одмах ујутро

Иако вас је мама од малих ногу учила да распремите кревет чим устанете, то заправо није добро за ваше здравље, тврди Проданова.

„Гриње воле топлоту и влажност, због чега обожавају и ваш кревет. Могу да изазову реакције попут астме и екцема, као и цурење из носа, кијање, црвенило на очима, свраб, плитак дах…”, објашњава она.

Због тога саветује да не распремате кревет чим устанете, већ да га неко време оставите тако, како би ваздух осушио и освежио кревет, па тиме и отерао гриње. Наравно, треба и да мењате постељину једном недељно и да редовно усисавате душек.

Не чистите усисивач

Већина људи само повремено испразни кесу усисивача, али то треба радити много редовније.

„Унутрашњост усисивача је практично фабрика бактерија, које се брзо умножавају. Истраживања су показала да се у чак 15 одсто усисивача налази и Ешерихија коли. Саветује свима да много чешће празне кесе усисивача, а да после сваког усисавања пребришу и дезинфикују усисивач”.

Не мењате редовно кухињске крпе

Kухињске крпе се толико пута користе током дана, да их је потребно мењати свакодневно. Због тога што често остају мокре од претходног коришћења, на њима се лако стварају бактерије, па је препоручљиво мењати их свакодневно.

Не перете добро даске за сечење

Није довољно да оперете даску за сечење течношћу за судове и водом. С обзиром на то да се на даскама од сечења стварају удубљења, ту се лако задржавају бактерије које се не виде голим оком.

„Стандардно прање није довољно да се решите бактерија. Тако да саветује да даске за сечење чистите избељивачем”, каже Проданова.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб