ВестиХакери су можда дошли до највеће базе података о милионима људи

Хакери су можда дошли до највеће базе података о милионима људи

Хакер
Фото: Shutterstock, илустрација

Угрожени су подаци милиона људи након што је на интернету процурела једна од највећих и најопсежнијих база података мејлова забележена до сада. У овој бази података налазе се имејл адресе скоро милијарду корисника, а са некима од њих повезане су и друге личне информације — имена, пол, датум рођења, адресе, компаније у којој раде те профили на друштвеним мрежама.

Ово је „шведски сто” података за хакере и преваранте који би те податке могли да искористе за бројне нападе, преваре, фишерске нападе и слично, а потенцијално су угрожени милиони људи. Податке о корисницима који су откривени прикупљала је компанија Verifications.io, а њима су се служиле маркетиншке компаније — оне су исправност података о е-адресама које су прикупили проверавале у тој бази података. Такође, у истој бази података биле су складиштене и информације о компанијама, зарадама компанија, интернет страницама компанија и слично, а подаци који нису били доступни односе се на лозинке и банковне картице корисника.

Проблем је, како су открили безбедносни истраживачи, што је та база података, која садржи чак 150 GB важних података била јавно доступна и није била заштићена никаквом шифром — реч је о невероватно великој количини података која је, дакле, јавно доступна у време када су „подаци постали нова нафта”.

Страница на којој је била доступна база података тренутно није доступна те је „скинута” након што их је безбедносни стручњак Bob Diachenko упозорио на проблем. „Био сам шокиран великим бројем имејлова који су јавно доступни свим особама са интернет везом”, коментарисао је Diachenko и додао како су неки подаци, осим мејлова, садржали и бројеве личних докумената.

Тренутно немамо одговор на најважније питање — јесу ли ови подаци завршили у погрешним рукама, тј. јесу ли хакери или друге особе лоших намера сазнали за ову базу података и преузели податке са ње пре него што су је открили безбедносни истраживачи. Diachenko је, заједно са безбедносним стручњаком Vinnyjem Troy-ом, упоредио ову базу података са подацима на страници HaveIBeenPwned те се показало да су подаци Verification-а нови подаци са адресама којих се хакери раније нису докопали.

 

Извор: itvesti.info

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб