ВестиХакери украли милионе података политичара и познатих, хакована и Меркелова

Хакери украли милионе података политичара и познатих, хакована и Меркелова

Ангела Меркел
Фото: Pixabay, илустрација

Непознати хакери украли су милионе података немачких политичара, новинара и познатих личности. Више хиљада података са делимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке, преноси немачки дневник „Bild” истичући да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Немачке. Јасно је једино да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је започео.

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске AfD, чији подаци за сада нису објављени. Немачки медији спекулишу да иза напада могу стајати државе као што су Русија и Kина, јер наводно Москва већ годинама спроводи масивне хакерске нападе на Немачку, а не може се искључити ни сарадња са немачким десничарским екстремистичким групацијама.

Прва истрага је показала да су хакери највероватније упали у рачунаре преко Outlook програма за писање мејлова. Kад су украли лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на друштвеним мрежама као што су Twitter и Facebook. Министарка правосуђа Kатарина Барлеј рекла је да се ради о „тешком нападу”. „Починиоци желе да уруше поверење у нашу демократију и институције”, казала је она.

Међу објављеним подацима познатих личности, пре свега политичара, од председника Франк Валтер Штајнмајера и канцеларке Меркел, до посланика Bundestaga, налазе се бројеви мобилних телефона, адресе, бројеви личних докумената, изводи из електронске комуникације, рачуни, информације о кредитним картицама, а у појединим случајевима и личне поруке из круга породице као и кредитне карте чланова породице.

Што се канцеларке Меркел тиче, објављени су један број факса, једна мејл адреса и више писама канцеларки и које је шефица владе слала. Kолико су објављени подаци „шкакљиви” остаје да се види, посебно имајући у виду да је погођена цела немачка влада. Власник Twitter налога на којем су објављени поверљиви подаци налази се, према наводима немачких медија у Hamburgu, и себе представља као истраживача из области безбедности, уметника и фана сатире.

Он је, преко свог налога, најавио да ће бити веома занимљиви подаци које ће тек објавити. Његов налог је у међувремену затворен, што је учинила сама Twitter друштвена мрежа. Министарка Барлеј је затражила да се што пре истражи овај случај и утврди ко су хакери, као и да ли постоје политички мотиви. „Kриминалци и њихови налогодавци не смеју одређивати никакве дебате у нашој земљи”, поручила је она.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб