Timočka KrajinaBorInovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Zenici

Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Zenici

Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Zenici
Foto: Centar za životnu sredinu

Inovativne GIS platforme i softveri Strukovnog udruženja „Sigurne staze” iz Bora predstavljeni su na ClimaSUM radionici „Inovativne tehnologije urbane mobilnosti” u Zenici.

Igor Velić i Vojislav Jović su ispred Strukovnog udruženja „Sigurne staze” predstavili projekte čiji su temelj korišćenje otvorenih podataka upotrebom informacionih tehnologija i vizuelizacija i prostorizacija tih podataka u cilju strateškog upravljanja biciklističkim saobraćajem u Boru i održivim javnim prevozom u Kragujevcu.

Reč je o projektima „GIS platforma za planiranje biciklističkog saobraćaja (www.bicibor.rs)”, „GIS platforma za za održiv javni prevoz u Kragujevcu (www.ekobus.rs)”.

GIS platforme „www.bicibor.rs” i „www.ekobus.rs” predstavljaju nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog planiranja, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i „politike“, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavljaju koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju pametnijeg donošenja odluka.

Zahvaljujući GIS-u razvili smo savremenu metodologiju prikupljanja i obrade podataka na osnovu koje smo vršili različite analize svih prikupljenih prostornih i atributativnih setova podataka, konverziju tih podataka u formate neophodne za web i mobilni prikaz, dizajniranje, kao i izradu web interaktivnih mapa.

Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Zenici
Foto: Centar za životnu sredinu

GIS sa takvim metodama i tehnologijama vrlo efikasno se može koristiti kao instrument javnog uvida u prostornom, urbanističkom, saobraćajnom planiranju, ekologiji, i drugim strukama koje se vezuju za prostor.

Prisutni na konferenciji su mogli da se upoznaju sa Inovativnim metodama planiranja i provedbe urbane mobilnosti u Sarajevu koje je predstavio Damir Margeta ispred Giro di Sarajevo, kao i sa Procesom celovite reorganizacije javnog prevoza u gradu Šibeniku koju je predstavio Mateo Uravić ispred „Ernst & Young” Hrvatska.

Na konferenciji je pokazano ne samo koliko su ovakvi projekti neophodni svakom gradu, nego i kolika je važnost informacionih tehnologija za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou i u svakoj zajednici.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez upotrebe otvorenih podataka, informacionih tehnologija i softverskog inžinjeringa. U ovoj sprezi vidimo razvoj pametnih gradova i primenu „humanog inženjeringa“. Koncepta koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i problemima koje imaju korisnici.

Projekti se vezuju za ciljeve upravo proglašene Dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031.) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“” koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Inovativni projekti urbane mobilnosti iz Bora predstavljeni na konferenciji u Zenici
Foto: Centar za životnu sredinu

Konferenciju je vodio Dragan Kabić ispred Centra za životnu sredinu.

Platforma „Bici Bor” je izrađena uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – AKT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Platforma „Eko bus” je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub