Тимочка КрајинаБорИновативни пројекти урбане мобилности из Бора представљени на конференцији у Зеници

Иновативни пројекти урбане мобилности из Бора представљени на конференцији у Зеници

Иновативни пројекти урбане мобилности из Бора представљени на конференцији у Зеници
Фото: Центар за животну средину

Иновативне ГИС платформе и софтвери Струковног удружења „Сигурне стазе” из Бора представљени су на ClimaSUM радионици „Иновативне технологије урбане мобилности” у Зеници.

Игор Велић и Војислав Јовић су испред Струковног удружења „Сигурне стазе” представили пројекте чији су темељ коришћење отворених података употребом информационих технологија и визуелизација и просторизација тих података у циљу стратешког управљања бициклистичким саобраћајем у Бору и одрживим јавним превозом у Крагујевцу.

Реч је о пројектима „ГИС платформа за планирање бициклистичког саобраћаја (www.bicibor.rs)”, „ГИС платформа за за одржив јавни превоз у Крагујевцу (www.ekobus.rs)”.

ГИС платформе „www.bicibor.rs” и „www.ekobus.rs” представљају недвосмислено средство комуникације између свих актера у сфери саобраћајног и урбанистичког планирања, као и у двосмерној комуникацији струке и „политике“, струке и грађана, грађана и доносиоца одлука. Самим тим представљају користан алат за локалну самоуправу и доносиоце одлука у циљу паметнијег доношења одлука.

Захваљујући ГИС-у развили смо савремену методологију прикупљања и обраде података на основу које смо вршили различите анализе свих прикупљених просторних и атрибутативних сетова података, конверзију тих података у формате неопходне за wеб и мобилни приказ, дизајнирање, као и израду wеб интерактивних мапа.

Иновативни пројекти урбане мобилности из Бора представљени на конференцији у Зеници
Фото: Центар за животну средину

ГИС са таквим методама и технологијама врло ефикасно се може користити као инструмент јавног увида у просторном, урбанистичком, саобраћајном планирању, екологији, и другим струкама које се везују за простор.

Присутни на конференцији су могли да се упознају са Иновативним методама планирања и проведбе урбане мобилности у Сарајеву које је представио Дамир Маргета испред Гиро ди Сарајево, као и са Процесом целовите реорганизације јавног превоза у граду Шибенику коју је представио Матео Уравић испред „Ernst & Young” Хрватска.

На конференцији је показано не само колико су овакви пројекти неопходни сваком граду, него и колика је важност информационих технологија за креирање бољег, безбеднијег, хуманијег и успешнијег живота на свакодневном нивоу и у свакој заједници.

Унапређење саобраћајног и урбанистичког простора је незамисливо без употребе отворених података, информационих технологија и софтверског инжињеринга. У овој спрези видимо развој паметних градова и примену „хуманог инжењеринга“. Концепта који се у основи фокусира на човека и окреће стварним захтевима и проблемима које имају корисници.

Пројекти се везују за циљеве управо проглашене Декаде безбедности саобраћаја (2021. до 2031.) од стране Уједнињених нација, као и за један од циљева одрживог развоја Уједињених нација који носи назив „Одрживи градови и заједнице“” који има за циљ стварање одрживих градова – градова који су приступачни, са добрим системом јавног превоза, бициклистичком и пешачком инфраструктуром и великим бројем зелених површина.

Иновативни пројекти урбане мобилности из Бора представљени на конференцији у Зеници
Фото: Центар за животну средину

Конференцију је водио Драган Кабић испред Центра за животну средину.

Платформа „Бици Бор” је израђена уз подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АКТ”, који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Платформа „Еко бус” је израђена уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, Канцеларије за информационе технологије и електронску управу и Владе Уједињеног Краљевства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб