Timočka Timočka
Početna / Vesti / Interaktivna izložba „France eMotion” u zaječarskom Istorijskom arhivu
Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar: Interaktivna izložba „France eMotion”

Interaktivna izložba „France eMotion” u zaječarskom Istorijskom arhivu

Nastavljajući bogatu tradiciju srpsko-francuskih kulturnih odnosa, Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar, povodom 102. godišnjice oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu, otvoriće interaktivnu izložbu „France eMotion” Francuskog instituta u Nišu. Tema postavke je francusko kulturno nasleđe. Izložbu će otvoriti ambasador Republike Francuske Žan-Luj Falkoni.

Međunarodna izložba „France eMotion”, kreirana od strane „Atout France” u partnerstvu sa Francuskim institutom, vodi gledaoca na jedinstvenu šetnju u upoznavanje sa francuskom kulturnom baštinom, na raskršću fotografije, proširene stvarnosti i digitalne animacije.

Nakon proboja Solunskog fronta izvršenog u sadejstvu sa srpskom vojskom, general Fransoa Leon Žuino-Gambeta je sa svojom konjičkom brigadom 19. oktobra 1918. godine oslobodio Zaječar. U znak duboke zahvalnosti za dugoočekivano oslobođenje, Zaječarci su tog dana priredili doček koji je dirnuo oslobodioce: u gradu sa podignutim i okićenim trijumfalnim kapijama francuski vojnici dočekani su igrom, poklonima i pevanjem „Marseljeze”. Dani ratnog trijumfa i oslobođenja ostali su urezani u sećanje Zaječaraca i francuskih vojnika i stvorili temelj za građenje potonjih veza.

Usled trenutne epidemiološke situacije, izložba će biti otvorena 19. oktobra u 13:30 u Galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru isključivo uz prisustvo medija.

Posetioci će moći da razgledaju izložbu od 20. oktobra do 6. novembra, svakim radnim danom od 10:00 do 14:00 časova. U skladu sa trenutno važećim merama zaštite od korona virusa, poseta izložbi će biti dozvoljena u grupi od najviše desetoro ljudi.

Možda će Vas zanimati

Temperatura u padu, ali i dalje iznad proseka, najviša dnevna do 16 stepeni

U nižim predelima Srbije malo svežije uz duže zadržavanje magle i niske oblačnosti. U brdsko-planinskom …

Mileta Ilić iz Boljevca — Knjiga „Privredne reforme i radnička prava”

Mileta Ilić iz Boljevca izdao svoju prvu knjigu „Privredne reforme i radnička prava”

Kako bi ukazao na probleme prilikom zapošljavanja mladih, kao i na problem nelojalne konkurencije u …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica