Тимочка КрајинаЗајечарИсторијски архив „Тимочка Крајина” у Зајечару обележио 76 година постојања

Историјски архив „Тимочка Крајина” у Зајечару обележио 76 година постојања

Историјски архив „Тимочка Крајина” у Зајечару обележио 76 година постојања

Историјски архив „Тимочка Крајина” у Зајечару, чувар архивског наслеђа источне Србије, обележио је 76 година постојања представљањем 17. броја часописа за архивистику и историографију „Архивско наслеђе”.

О часопису је говорио архивски саветник Агим Јанузи.

Агим Јанузи – архивски саветник у Историјском архиву „Тимочка Крајина” Зајечар

„Историјски архив у Зајечару издаје часопис ’Архивско наслеђе’ већ двадесет година са мањим прекидима. Циљ излажења часописа јесте да се обелодани документација која постоји из прошлости и да се уједно унапреди Архивска струка. Садржина овог броја јесте разнолика, од докумената који приказују историографију, дела из Архивске грађе и истраживања до радова који се односе на приказе из Архивске библиотеке”, казао је Јанузи.

Часопис „Архивско наслеђе” је у претходним бројевима објављивао велики број стручних и научних радова и то све захваљујући документима који се чувају у самом архиву у граду на Тимоку.

Историјски архив „Тимочка Крајина” у Зајечару обележио 76 година постојања

Директор Историјског архива у Зајечару Велибор Тодоров осврнуо се на процес дигитализације већине архивских докумената, којој је Архив био највише посвећен у протеклој години.

Велибор Тодоров – директор Историјског архива „Тимочка Крајина” Зајечар

„У протеклој години трудили смо се да одговоримо на захтеве дигитализације, тако да је велики број докумената у прошлој години дигитализован и спремамо грађу која ће у првом налету путем претраживача бити доступна нашим суграђанима и свима осталима који се занимају за оно што се чува у тимочком Архиву. То је будућност Архива, да се документа што мање чувају на папиру, а више у дигиталном облику”, истакао је Велибор Тодоров, директор Историјског архива „Тимочка Крајина” у Зајечару.

Тодоров је најавио и промоцију „Фудбалске енциклопедије града Зајечара” која ће бити промовисана 18. априла 2024. у Народном позоришту „Зоран Радмиловић” у Зајечару.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб