ВестиИзложба у част Милорада Павића „Од А до Ш” у Кладову

Изложба у част Милорада Павића „Од А до Ш” у Кладову

Изложба у част Милорада Павића „Од А до Ш” у Кладову

Библиотека „Центар за културу” Кладово има част и задовољство да прикаже мултимедијалну изложбу Библиотеке града Београда „Павић од Ш до А”, којом су обележена три јубилеја академика Милорада Павића током 2020. године – 90 година од рођења, 10 година од смрти и 35 година од објављивања култне књиге српске књижевности „Хазарског речника”.

Изложба је до сада приказана у Паризу у Културном центру Србији и у Чачку у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис” (2020. године).

Реч на отварању имају:

  • Јасмина Нинков, директорка Библиотека града Београд;
  • Жаклина Николић, директорка Библиотеке у Кладову;
  • Ауторка изложбе;
  • Исидора Ињац и Владислава Ивковић Марковић, библиотекарке Библиотека града Београда.

Изложба приказује живот и стваралаштво Милорад Павића, у виду дизајнираних слова од А до Ш, представљајући својеврсну рефлексију романа „Хазарски речник”.

Поставку изложбе чини и компјутерска презентација Павићевих дела и рукописа, између осталих и првог примерка „Хазарског речника”.

Милорад Павић је у својим делима нудио игру духа и речи. Писао је романе, речнике, укрштенице, поигравао се маштом и тарот картама. Допуштао читаоцу да сам изабере или допише крај књиге.

Због тога изложба, посвећена јубилејима, у духу његових романа посетиоцима отвара могућност да се поиграју, сами одреде начин на који ће је доживети.

Изложбу су приредили сарадници Библиотеке града Београда – Владислава Ивковић Марковић, Исидора Ињац и Марјан Маринковић.

Свечано отварање у Кладову је у петак, 12. марта 2021. године у 11:00 часова у галерији Библиотеке.

Изложба ће трајати до 16. априла 2021. године

Радно време галерије је од 07:00 до 20:00 часова сваког радног дана.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб