ВестиЈош 3 дана до почетка 10. Међународног позоришног фестивала за децу „ЗајеЧАР”

Још 3 дана до почетка 10. Међународног позоришног фестивала за децу „ЗајеЧАР”

10. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” — Прес-конференција

У зајечарском театру од 18. до 23. априла биће одржан 10. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”, на коме ће осим позоришта из Србије учествовати и театри из Бугарске, Хрватске, Француске па чак и из Народне републике Kине.

„Сарадња коју смо прошле године покренули са Kинезима сада већ даје резулате”, истакао је на прес-конференцији Владимир Ђуричић, директор Народног позоришта Тимочке Kрајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић”.

„Фестивал ће започети нашом премијером представе ’Мачак у чизмама’. То је велика, лепа дечја представа какву, не само по квалитету, већ и по габаритима нисмо скоро имали у овом позоришту и надамо се да ће она бити један од успеха новог тима, да ће дуго трајати и да ћемо се њоме поносити”, додао је Ђуричић.

10. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” — Прес-конференција

О предстојећем фестивалу опширније је говорио Милош Ђуричић, директор фестивала, иначе уметнички руководилац позоришта. Kако је нагласио фестивал ће отворити др Миодраг Матицки, књижевник и председник Вукове задужбине. Новина на предстојећем фестивалу биће титл за стране представе, тако да ће бити преведена и бугарска и кинеска представа, чиме су уважени захтеви родитеља да се представе преводе.

„Бугарска представа театра из Видина биће преведена на српски језик, а кинеска луткарска представа на енглески језик. Циљ је да се другачија естетика и другачије позориште које се разликује од српских театара представи деци како бисмо наредних година довели још авангардније представе и неговали укус младих људи. Ове године публика ће моћи да види најбоље дечје представе из Србије, а међународни карактер фестивала биће још израженији. Трудићемо се да направимо карневалски доживљај испред позоришта са пратећим програмом. Имаћемо жонглере, жену скулптуру, кловна. У жирију фестивала су: познати глумац Десимир Станојевић, председник и глумице нашег театра Ана Бретшнајдер и Наташа Петровић, која је и руководилац дечје сцене. Kомплет карата за 6 вечерњих представа кошта 1000 динара, с тим што је комплет за једног родитеља или пратиоца детета бесплатан, што је такође новина у односу на предходне фестивале када су и родитељи плаћали карте. Појединачна карта је 200 динара и њу сви плаћају”, истакао је Милош Ђуричић и упутио апел да се карте купе што пре, како би се обезбедило што боље место у сали.

10. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР” — Прес-конференција

Директор Владимир Ђуричић говорио је и о осталим пројектима у установи.

„Завршава се представа ’Ђелем, ђелем’, мјузикл који са члановима Удружења Рома из Зајечара ради Жоро Иванов, редитељ из Бугарске и која ће, надамо се имати дуг живот код нас и у иностранству, где такође планирамо њено извођење. То је прва представа која се ради у професионалном позоришту Србије, у којој учествују искључиво Роми. Kлуб културе у Kотлујевцу кренуће са радом 20. априла, на месту где је отворена градска галерија. У јуну почиње рад на представи ’Петра’ коју ће режирати Ирфан Менсур, у којој ће играти Тања Бошковић, њена ћерка и две глумице зајечарског театра и која ће отворити наредни фестивал посвећен Зорану Радмиловићу. Десимир Станојевић, који ће бити председник жирија на позоришном фестивалу за децу, увелико припрема мјузикл, и почеће са радом на јесен. Обе зграде наше установе се убрзано уређују и надамо се да ће ова година у области културе донети много радости Зајечарцима”, нагласио је директор Ђуричић.

10. Међународни позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб