ВестиKако да препознате пасивно-агресивно понашање

Kако да препознате пасивно-агресивно понашање

Љут мушкрарац држи маску насмејаног кловна
Фото: Shutterstock, илустрација

Ево типичних знакова модела понашања који може озбиљно да угрози међуљудске односе, и ментално стање особе према којој је усмерено.

Kад неко виче на вас, или вас удари, агресија је јасно испољена и нема дилеме око тога да ли сте угрожени. Али, код пасивно-агресивног понашања, агресија је „увијена у обланду“ и дугорочно може да угрози емотивно здравље особе која му је изложена.

Можда вам је и познато, све изгледа „савршено“ са стране, али вама је јасно да ствари често нису онакве какве делују са стране, и никад нисте сигурни на чему сте, нити шта можете да очекујете од особе која примењује овај модел понашања.

Пасивно-агресивно понашање је образац у којем се негативна осећања изражавају индиректно, тако да је прилично јасно да постоји несагласност између онога што особа говори и онога што ради или како се понаша.

Рецимо, пасивно-агресивна особа може да се сложи са неким предлогом, или да пристане да учини нешто што се је замолили. Можда ће чак показати и приличан ентузијазам. Али… Онда ће њено незадовољство које није исказано на време почети да се манифестује одуговлачењем, или намерним „минирањем“ договора.

Специфични знаци пасивно-агресивног понашања укључују, између осталог:

• Одбијање и контрирање предлозима других људи.

• Одуговлачење, или намерно прављење грешака, чак и ако се особа сложи да нешто уради.

• Циничне, непријатељске, отровне коментаре.

• Честе жалбе о томе како нико не цени труд који особа улаже.

Иако пасивно-агресивно понашање може да буде пратећи елемент различитих стања из области менталног здравља, само по себи не сматра се поремећајем. Али, пошто може озбиљно да угрози односе са другима, укључујући и чланове породице и партнера, није на одмет потражити стручну помоћ.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб