Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Како постати професионални гејмер у Зајечару?
Гејминг организација „Timočka Gaming”

Како постати професионални гејмер у Зајечару?

Развој технологије допринео је и стварању нових занимања. Између осталог све популарнији посао у свету компјутера је и професионално играње електронских игара, односно гејминг.

Све више младих људи почиње од куће на овај начин да зарађује, а зарада може да буде и вишемилионска.

Игрице се деле по жанровима: пуцачке игре или стратегије, и људи на основу својих способности одаберу коју ће врсту игрица да играју. Професионални гејмери имају уговоре са одређеним фирмама, по којима морају да поштују правила, као на пример да одређену игрицу морају да играју одређен број сати. Гејмингом се углавном баве млади људи, почев од тинејџера, па до људи од 40, 50 година и чак старијих. За једног гејмера је битно да има добре рефлексе и да је сконцентрисан на оно што ради.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

„Тимочка гејминг” (Timočka Gaming) је прва организација на подручју Тимочке Крајине која се бави професионалним гејмингом, односно професионалним играњем игрица на компјутеру. „Timočka Gaming” организација фокусира се на игрице као што су: LOL, DOTA и CS:GO. Ову организацију чине четири члана: Павле Вељковић, Петар Манчић, Сања Стојимиров и Андрија Славковић.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

Први су организацију професионалних гејмера у Зајечару покренули Павле и Петар, који су од раног детињства почели да се баве овим послом.

Павле Вељковић (AtheistP) — оснивач организације „Timočka Gaming”

„Почео сам да играм ’Counter Strike 1.6’, због мог брата који је играо. Како сам све дуже играо и бивао бољи, тако је моја љубав према гејмингу расла. Петар и ја се дружимо дуго. Он је пратио моје играње, знао је да се бавим професионалним гејмингом. Хтео је да ја наставим да играм ’Warcraft’, али ја нисам био за ту варијанту, иако сам био у првих 10 у Европи за ’Warcraft 3’. Један дан смо се нашли и одлучили да покренемо овакву једну организацију”, каже Павле Вељковић, кога много гејмери знају по нику AtheistP.

Петар Манчић — оснивач организације „Timočka Gaming”

„Код мене је кренуло мало раније. Ја сам почео са мојим ујаком да играм. Док сам студирао, био сам потпредседник једне од највећих студентских организација на ФОН-у. Тако смо се Павле и ја нашли и заједно дошли на идеју да покренемо овакву организацију”, рекао је Петар Манчић.

За сада су четворо у тиму. Поред Петра и Павла, ту је и Сања која ради дигитални маркетинг и Андрија који је програмер. Иако су тек недавно покренули ову организацију, Павле и Петар имају велике планове, између осталог да професионални гејминг доведу на неки виши ниво у Тимочкој Крајини.

„Имамо велике планове што се тиче гејминга. Међутим, тек смо почели и један од планова нам је и формирање ’Тимочке лиге’ гејминга. Ту би сваки град имао свог представника и онда од тих најбољих играча, направили бисмо један тим, који би нас представљао на већем такмичењу. Петар Ђорђевић из Књажевца може да нам среди слотове за велике турнире, као што је ’Fortuna Gaming’ за веће турнире”, каже Вељковић.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

Петар Манчић истиче да су за сада у оквиру „Timočka Gaming” организације дефинисали неколико циљева.

„Један од најтежих циљева који треба да остваримо јесте та лига. Други циљ нам је да утичемо на свест људи да промене мишљење о гејмингу и да сазнају како професионални гејминг може да донесе зараду. Није само играње игрица једини начин да се заради од гејминга. Може да се заради преко уживо преноса на Yotubе каналима, такозваног стрима, прављење разних туторијала, рекламирања. Када се каже ‘професионални гејмер’, то значи да он може да живи од тога. Трећи циљ нам је да радимо на промоцији играча са ових простора који су постигли значајне резултате. Крајњи циљ нам је да будемо једна од најуспешнијих гејминг организација у Србији. Такође, желимо да урадимо општу промоцију гејминга у Србији, јер је гејминг у нашој земљи неразвијен”, додаје Манчић.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

Према речима ових младих људи, новац у свету који се врти око гејминг индустрије, данас је већи него новац који се врти у филмској и музичкој индустрији. Зараде професионалних гејмера све више расту. Овој професији треба да се приступи озбиљно, као и било којој другој професији.

„Потребно је одрицање, врло озбиљан рад. Није то само играње игрица у играоници са другарима и зезање, него захтева и анализу мечева, тренинг, рад са људима, праћење статистике, како би тај неко достигао тај професионални ниво”, поручио је Петар Манчић.

„Такође, морамо да допремо до свести родитеља, да покушамо да им објаснимо да гејминг није лоша ствар. Гејминг може да утиче на интелект, на механику и логику. Хоћемо да родитељима појаснимо да од играња игрица може и нешто да се заради, а да није то само губљење времена. Док су моји вршњаци излазили у град и зезали се, ја сам седео кући и играо игрице, јер овој професији стварно треба велика посвећеност. Желимо да кроз нашу организацију, цео посао око анализе и статистике упростимо млађим генерацијама и да будемо та спона која ће да им помогне у послу”, каже Павле Вељковић.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

Такође, ови млади момци планирају да организују трибине и предавања, где би позвали родитеље, како би им приближили професију као што је професионални гејминг.

„На трибинама би било речи о предностима професионалног гејминга и због чега би родитељи требали да пусте своје дете да развија таленат у игрању игрица, уколико га поседује”, додаје Вељковић.

„Желимо да дођемо до тог нивоа да родитељи могу да се похвале да су им деца професионални гејмери и да је то професија као и свака друга, као што би се похвалили да им се дете бави неким спортом. Професионални гејмер мора и физички да буде спреман, јер мора све време да буде сконцентрисан на оно што ради”, рекао је Манчић.

Члан њиховог тима може постати свако ко воли гејминг и ко има жељу да се на неки начин укључи у рад ове организације. Петар и Павле захваљују се свима који на неки начин учествују у промоцији „Timočka Gaming” организације. Један од планова је да се обезбеди простор и компјутери, где би сви заинтересовани могли да им се придруже и учествују у гејмингу.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

„Ипак је другачије када су сви чланови тима на једном месту, где би их професионални тренер обучавао, јер гејминг је једна врста спорта будућности. На тај начин направићемо професионалну екипу која ће се такмичити на нивоу Србије”, истиче Вељковић.

Павле и Петар позивају све људе добре воље, да им се прикључе са новим идејама, јер су отворени за сарадњу. Једини услов је да неко воли гејминг и да ужива у томе.

Гејминг организација „Timočka Gaming”

„Отворени смо за било какву сарадњу, за све људе који су у гејмингу и који хоће да помогну. За сада је све на волонтерској бази, радимо ово из чистог ентузијазма. Јављају нам се људи за сада из разних градова овде у Тимочкој Крајини, који желе да нам помогну”, поручио је Манчић.

Сви заинтересовани могу да се их контактирају путем друштвеним мрежа на њиховој званичној Facebook и Instagram „Timočka Gaming” страници, а могу и преко бројева телефона: 063/16-05-042 (Павле) и 062/86-04-125 (Петар).

Гејминг је постао озбиљна индустрија у свету у коју се улаже много новца, иако можда на први поглед тако не делује. Професионални гејмери се такмиче широм света за вредне новчане награде.

Можда ће Вас занимати

Облаци, облачно време

У Србији облачно и хладно, местимично са слабим снегом

У Србији претежно облачно, местимично са слабим снегом и то углавном на југозападу и југу. …

Тимочка Крајина — COVID-19

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – 13.01.2021.

Епидемиолошка ситуација на територији Тимочке Крајине – среда, 13.01.2021. ЗАЈЕЧАР На основу 83 новообрађена PCR …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница