ВестиКоје су најчешће грешке при куповини стана и како да их избегнете

Које су најчешће грешке при куповини стана и како да их избегнете

Које су најчешће грешке при куповини стана и како да их избегнете
Фото: Pixabay, илустрација

У потрази сте за идеалним домом из снова, прегледате огласе за продају некретнина и нисте сигурни одакле да кренете? Куповина стана је узбудљив, али и те како комплексан процес. С обзиром на то да је у питању једна од највећих финансијских трансакција и инвестиција коју ћете направити у животу, важно је да донесете паметну одлуку.

Ипак, већина купаца улази у целу процедуру неприпремљено и прави грешке које се ретко могу исправити. Истраживали смо које су то најчешће грешке приликом куповине стана и како да их избегнете. Прочитајте.

Нисте урадили истраживање тржишта некретнина и упоредили цене

Истраживање тржишта некретнина је први корак ка креирању доброг финансијског плана и паметног инвестирања. Међутим, многи људи прескоче ову фазу и не упознају се са актуелним стањем на тржишту непокретности.

Веома је важно да знате којим буџетом располажете, какве су потребе ваше породице и да ли можете да приуштите куповину стана адекватне квадратуре. Мудри купац ће најпре прегледати огласе на интернету, упознати се са трендовима и ценама, па тек онда кренути у “лов на стан”.

Потражите све потребне информације на поузданој платформи за продају некретнина као што су цене станова на одређеној локацији, на пример. Упоређивање цена може да вам помогне да сузите избор некретнина (да ли да купите двособан стан на периферији или једнособан стан у центру и сл.).

Такође можете да сазнате какво је окружење зграде у којој бисте купили стан, да ли постоји у близини добра школа, каква је саобраћајна повезаност са остатком града. Поједина насеља нису идеална места за живот, па куповина стана у тим квартовима није најпаметније решење без обзира на ниску цену квадрата.

Не знате колико велики стан можете да приуштите

Када не знате које су вам финансијске могућности и колико велики стан или кућу можете да приуштите, можете да изгубите драгоцено време. Уместо да тражите некретнину која одговара вашем буџету, прегледаћете скупе станове или пак обилазити оне који су испод вашег оптималног нивоа цена.

Многи купци, нарочито када први пут купују стан, имају за циљ да пронађу и купе некретнину за коју ће добити повољан стамбени кредит са пристојном месечном ратом. Понекад је добра идеја “циљати ниско”. Међутим, у неким случајевима то значи да се можда одричете одличног стана само зато што не знате колики су вам капацитети финансија.

Ову грешку можете да избегнете лако, користећи калкулатор стамбеног кредита. Уз помоћ онлине алата бесплатно можете да добијете преглед целокупног износа кредита и месечне рате, са трошковима који се јављају приликом саме куповине, као и са редовним годишњим трошковима. Са оваквом калкулацијом биће вам једноставније да процените колико скупу некретину можете да приуштите.

Које су најчешће грешке при куповини стана и како да их избегнете
Фото: Pixabay, илустрација

Допуштате да вас преплаве емоције

Током прегледања огласа и обиласка некретнина може се догодити да се у неки стан “заљубите”. Чак и ако мислите да је неки стан идеалан, покушајте да то не покажете агентима и да не допустите да вас преплави одушевљење.

Агенти су добри у читању емоција и преговарању, па можете због тога “преплатити” стан. Такође, може се десити да купите скупљу некретнину због тога што не размишљате хладне главе. Заправо, не треба да журите. Са толико опција на тржишту важно је да знате да ћете сигурно наћи стан који је прави за вас и по правој цени.

Чекате да се појави савршен стан

Једна од честих грешака приликом куповине стана јесте и слаба флексибилност. Истина је да купујете дом вероватно за цео живот и да желите да буде савршен, али то не значи да ће се такав стан изненада “појавити”. Потребно је да прегледате огласе за станове који се продају, имајући на уму све оне карактеристике које желите да ваш дом има.

Будите спремни да своја очекивања прилагодите или да изаберете стан који приближно одговара вашим потребама. Чак и ако некретнина нема све садржаје о којима сте маштали, то не значи да их не можете касније додати током реновирања. Примера ради, ако сте одувек хтели да имате шанк у дневном боравку, боље је да га озидате накнадно него да одбијете добар стан јер нема луксузан пулт од цигала.

Погрешно процењујете трошкове реновирања

Ако купујете стан у староградњи и планирате велико реновирање пре усељења, важно је да размислите о трошковима адаптације стана. Људи често греше јер траже процену реновирања и поправки само од једног извођача и притом добију нереално ниску цену. Осим тога, имају нереална очекивања и претпостављају да адаптирање простора може бити брзо и јефтино.

Да бисте избегли ову грешку, потражите процену реновирања од неколико мајстора, нарочито за скупе поправке као што је замена инсталација и реновирање купатила, на пример. Обавезно потражите препоруке и савете од пријатеља, породице и сарадника како бисте могли да упоредите процене са онима које добијете од извођача. Тек онда можете да видите да ли се куповина конкретног стана исплати (чак и ако има изузетно повољну цену квадрата).

Не питате професионалце за помоћ

Живимо у дигиталној ери где су нам доступне разне корисне апликације и wеб локације за претрагу некретнина. Због тога многи купци мисле да им поред високе технологије није потребна помоћ агенције за некретнине приликом куповине стана.

Међутим, кренути у обилазак станова без подршке професионалца може бити озбиљна грешка. Искусни агент некретнина помаже да схватите које врсте станова, тј. кућа можете очекивати на тржишту (и у вашем ценовном рангу). Такође, добијате попис станова који вам могу одговарати на једном месту. Посредовањем агенције можете да победите конкрентне купце који претражују онлине огласе самостално.

Добар агент некретнина има и врхунске преговарачке моћи, па тако можете рачунати и на то да ће договорити праву цену за ваш идеалан дом.

На крају, пре него што донесете одлуку, немојте наступити исхитрено, поведени емоцијама и узбуђењем што купујете животни простор за себе и своју породицу. Добро промислите о свим наведеним грешкама, постарајте се да их избегнете и сасвим извесно ћете пронаћи и купити савршен стан.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб