Свеже и замрзнуте, учиниће чуда за ваше здравље!
Kупине само што нису, доносимо вам неколико добрих разлога да овог лета „искористите сезону“.
Ово укусно воће има само 43 калорије на 100 грама, а одлична је превенција многих здравствених проблема. Ево зашто би требало да једете купине:
Богате су влакнима
Порција купина има педесетак калорија и око осам грама влакана, што је трећина препорученог дневног уноса. Влакна нас дуже „држе“ ситим, што значи да потпомажу и мршављење, важна су за снижавање холестерола, а држе и ниво шећера и инсулина у крви под контролом. Такође, доприносе добром варењу.
Kупине садрже и једињења која су пребиотици, што значи да хране добре батерије у нашим цревима, подстичући тиме и ради имуног система, наше расположење, а делују и противупално.
Ризница витамина Ц
Само једна порција купина у току дана задовољиће половину дневних потреба за витамином Ц. Поред тога што је важан за имунитет и здравље коже, овај моћни антиоксидант неопходан је организму и за „поправљање“ ДНK, као и за стварање колагена и серотонина (неуротрансмитера који је „одговоран“ за добар сан и лепо расположење, између осталог).
Здравље костију
Једна шоља купина у току дана задовољава скоро трећину дневних потреба за витамином K, који је важан за правилну коалгулацију крви, и неопходан за здраве кости. Ћелије коштаног ткива не могу да се стварају без овог драгоценог витамина, чији дефицит доводи до повећаног ризика од прелома, а дугорочно и од остеопорозе.
Kупине су богате и манганом, пола дневних потреба задовољава једна порција купина, који је такође неопходан за здраве кости, као и за стварање колагена без којег нема здравих зглобова и коже.
Ниво шећера у крви
Kупине имају прилично низак гликемијски индекс (ГИ 25, висок гликемијски индекс је 55 и више). Такође, оне су воће са прилично ниским садржајем шећера, имају свега 7 грама шећера по порцији. Низак садржај шећера у комбинацији са високим садржајем влакана ово воће чини одличним савезником у регулисањунивоа шећера и инсулина у крви.
Добра меморија и координација
Антиоксиданти којима су купине богате спречавају запаљенске процесе у организму и утичу на начин на који неурони комуницирају. Због тога ово воће успорава проблеме са памћењем и моториком, као и когнитивним способностима који су чест пратилац старења.
Извор: mondo.rs