ВестиЛајковање хејта је злочин?

Лајковање хејта је злочин?

Facebook Like

У последње време све више се примећује како последице онога што радимо онлајн утичу на наше офлајн животе. Недавно, у Швајцарској, судови су донели одлуку да се лајковање или дељење садржаја који шири мржњу или клевете на мрежама може сматрати злочином.

То је зато што се верује да се „активирањем“ и „Like“ и „Share“ тастера на Facebook-у може побољшати видљивост и на тај начин допринети ширењу означеног садржаја на друштвеној мрежи.

Пресуда се заснива на предмету у којем је окривљени лајковао постове у којима се активиста за права животиња оптуживао да је антисемита и такође да је неонациста. Судови су одредили оптуженом да плати казну за помагање у ширењу такве врсте садржаја, која је заснована на горе споменутој пресуди суда у Цириху.

Ово није први пут да видимо како лајковање поста може некога да доведе у невољу. Пре неколико година, амерички суд је донео одлуку да је лајковање поста угрозило забрану приласка.

 

Извор: pcpress.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб