VestiLJUTE PAPRIČICE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA SVETA: Čini ČUDA za ČIR na želucu!

LJUTE PAPRIČICE NAJZDRAVIJA NAMIRNICA SVETA: Čini ČUDA za ČIR na želucu!

Kajenska paprika
Foto: Shutterstock, ilustracija

Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva.

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, tim je paprika ljuća. U većim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo i tera na plač. Veliki ljubitelji paprenih i ljutih jela su Indijci, Vijetnamci, Meksikanci i Mađari.

Većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to — čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje.

Zašto su ljute papričice zdrave?

Sexy devojka sa ljutom papričicom
Foto: Shutterstock, ilustracija

Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta.

Deluju antiupalno

• Zahvaljujući kapsaicinu, čili ima antiupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovan unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa.

Sprečavaju bol

• Najnovija istraživanja potvrđuju da čili delotvorno smanjuje bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

• Pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju čili imaju mnogo manji postotak srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

Poboljšavaju probavu

• Prema ajuverdi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine. Zbog toga, dobra probava je ključna za naše zdravlje.

Mlada žena leži u ljutim paprikama
Foto: Shutterstock, ilustracija

„Hrane” naš imunitet

• Jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju rak prostate

• Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi „ubica” stanica raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.

Podstiče mršavljenje

• Ljuti ukus koji imaju čili papričice, povećava termogenezu — stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želudcu

• Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.

 

Izvor:srbijadanas.com

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,446PratilacaLajkuj
3,720PratilacaZaprati
1,285PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x