VestiMeđunarodni dan mladih obeležen i ove godine u Zaječaru

Međunarodni dan mladih obeležen i ove godine u Zaječaru

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Kancelarija za mlade grada Zaječara je, nizom aktivnosti 12. avgusta, obeležila Međunarodni dan mladih.

Ovaj dan se obeležava kako bi se ukazalo na probleme mladih, na njihov neizmerni značaj u društvu, ali i šansa da se oni sami organizuju i skrenu pažnju javnosti o svom položaju.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Ove godine slogan Međunarodni dan mladih je „Zdravlje na prvom mestu”.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

U Zaječaru na Popovoj plaži, Međunarodni dan mladih obeležen je različitim aktivnostima. Na štandu za fizičko zdravlje mladi su mogli da se informišu o značaju vakcinacije, preventivnih pregleda, zdrave ishrane i značaju fizičke aktivnosti. U okviru ovog štanda, održane su i dve radionice, besplatan čas aerobika sa Natašom Srećković, kao i promo čas funkcionalnog treninga sa Ivanom Nanićem. Takođe, podeljeni su i besplatni vaučeri za teretanu i voće.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Mia Vukić Vitomirović — koordinatorka za mlade u Zaječaru

„Odlučili smo se da tema Međunarodnog dana mladih bude zdravlje, tako da imamo štand za fizičko zdravlje, za mentalno zdravlje i za socijalno zdravlje. Prethodne godine svi smo malo više vodili računa o zdravlju, pa nije loše podsetiti se šta sve u to zdravlje i spada”, rekla je Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka za mlade u Zaječaru.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Na štandu za mentalno zdravlje, održana je radionica „Komunikacija i jačanje samopouzdanja”, gde su mladi mogli da saznaju zbog čega je važno da se njihov glas čuje, kako sam način komunikacije utiče na tok razgovora, koliko je važno slušati i „čuti“ sagovornika. Ovom prilikom promovisan je rad onlajn savetovališta, a podeljeni su i eko cegeri i blokčići.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Štand za socijalno (javno zdravlje) imalo je maskotu – Cigarka, koja je u zamenu za neiskorišćenu cigaretu, ponudila jabuku. Svi posetioci ovog štanda mogli su da čuju nešto više o zdravim stilovima života, zbog čega je važno udruživanje u formalne ili neformalne zajednice, kako postati volonter/ka i zašto je volonterizam važan. Na ovom štandu održana je i radionica – kviz „Čik pogodi” o psihoaktivnim supstancama.

Dr Sanela Radisavljević

„S obzirom da živimo u vremenu kada se mladi suočavaju sa velikim problemom vezano za mentalno zdravlje, oni to pokušavaju da reše na neadekvatan način, a to je korišćenje psihoaktivnih supstanci. U porastu je korišćenje sve više sintetičkih dizajnerskih droga, ovaj put nam je glavni cilj da promovišemo zdrave načine. Samo je dovoljan jedan pogrešan odabir kako bi mlada osoba sebi uništila život. Na ovom štandu ih upozoravamo na sve supstance koje su nove i koje su toksične i koliko njima mogu da unište svoje zdravlje”, kaže dr Sanela Radisavljević.

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Međunarodni dan mladih u Zaječaru

Međunarodni dan mladih prvi put je obeležen 2000. godine u cilju podizanja svesti o neizvesnom položaju mladih širom sveta.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,148PratilacaZaprati
1,240PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx