ВестиМеђународни дан младих обележен и ове године у Зајечару

Међународни дан младих обележен и ове године у Зајечару

Међународни дан младих у Зајечару

Канцеларија за младе града Зајечара је, низом активности 12. августа, обележила Међународни дан младих.

Овај дан се обележава како би се указало на проблеме младих, на њихов неизмерни значај у друштву, али и шанса да се они сами организују и скрену пажњу јавности о свом положају.

Међународни дан младих у Зајечару

Ове године слоган Међународни дан младих је „Здравље на првом месту”.

Међународни дан младих у Зајечару

Међународни дан младих у Зајечару

У Зајечару на Поповој плажи, Међународни дан младих обележен је различитим активностима. На штанду за физичко здравље млади су могли да се информишу о значају вакцинације, превентивних прегледа, здраве исхране и значају физичке активности. У оквиру овог штанда, одржане су и две радионице, бесплатан час аеробика са Наташом Срећковић, као и промо час функционалног тренинга са Иваном Нанићем. Такође, подељени су и бесплатни ваучери за теретану и воће.

Међународни дан младих у Зајечару

Миа Вукић Витомировић — координаторка за младе у Зајечару

„Одлучили смо се да тема Међународног дана младих буде здравље, тако да имамо штанд за физичко здравље, за ментално здравље и за социјално здравље. Претходне године сви смо мало више водили рачуна о здрављу, па није лоше подсетити се шта све у то здравље и спада”, рекла је Миа Вукић Витомировић, координаторка за младе у Зајечару.

Међународни дан младих у Зајечару

На штанду за ментално здравље, одржана је радионица „Комуникација и јачање самопоуздања”, где су млади могли да сазнају због чега је важно да се њихов глас чује, како сам начин комуникације утиче на ток разговора, колико је важно слушати и „чути“ саговорника. Овом приликом промовисан је рад онлајн саветовалишта, а подељени су и еко цегери и блокчићи.

Међународни дан младих у Зајечару

Штанд за социјално (јавно здравље) имало је маскоту – Цигарка, која је у замену за неискоришћену цигарету, понудила јабуку. Сви посетиоци овог штанда могли су да чују нешто више о здравим стиловима живота, због чега је важно удруживање у формалне или неформалне заједнице, како постати волонтер/ка и зашто је волонтеризам важан. На овом штанду одржана је и радионица – квиз „Чик погоди” о психоактивним супстанцама.

Др Санела Радисављевић

„С обзиром да живимо у времену када се млади суочавају са великим проблемом везано за ментално здравље, они то покушавају да реше на неадекватан начин, а то је коришћење психоактивних супстанци. У порасту је коришћење све више синтетичких дизајнерских дрога, овај пут нам је главни циљ да промовишемо здраве начине. Само је довољан један погрешан одабир како би млада особа себи уништила живот. На овом штанду их упозоравамо на све супстанце које су нове и које су токсичне и колико њима могу да униште своје здравље”, каже др Санела Радисављевић.

Међународни дан младих у Зајечару

Међународни дан младих у Зајечару

Међународни дан младих први пут је обележен 2000. године у циљу подизања свести о неизвесном положају младих широм света.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,394ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб