Тимочка КрајинаБорМеђународни фестивал “Златно коло” у Бору 18. августа и “Брестовачка бања 2023”...

Међународни фестивал “Златно коло” у Бору 18. августа и “Брестовачка бања 2023” 19. августа

У оквиру „Борског културног лета“ и ове године биће одржан дводневни осми Међународни фестивал “Златно коло” у организацији Установе “Центар за културу града Бора”, а под покровитељством града Бора.

Ова дивна манифестација од оснивања до данас презентује лепоту фолклорног стваралаштва народа света, као и богато наслеђе наше Србије. Своју богату јединствену културу током претходних година приказали су бројни учесници из многих европских земаља, али народи Јужне Америке, Африке и Азије.

На фестивалу ће се представити изузетни ансамбли из Бугарске, Молдавије, Мексика, Турске, који ће својим раскошним костимима и аутентичним играма показати зашто су вишеструко награђивани и стални учесници светских фестивала.

У петак 18. августа 2023. године у амфитеатру Дома културе у Бору од 18:00 сати дефиле учесника фестивала, а од 19:00 сати отварање фестивала и целовечерњи концерт.

У суботу 19. августа Брестовачка бања: од 13:30 до 15:00 сати, наступ учесника фестивала на манифестацији “Брестовачка бања 2023”.

Програм почиње у бањском парку, а посетиоце ће први дочекати познати гастрономи овог краја, који у 9 сати почињу са припремом традиционалних јела у склопу такмичења “Златне руке”. Предвиђене су изложбе у конаку Кнеза Милоша и у амаму, а на бањском шеталишту биће изложена продаја сувенира, рукотворина и предмета старих заната.

Културни део програма почиње у подне, уметничким приказом “Долазак Краља Петра I Карађорђевића у Брестовачку бању”. Следи монодрама “Лина од камена тврђа” у извођењу наше познате глумице Весне Станковић. Посетиоцима ће се представити и национални фолклорни ансамбли Мексика, Бугарске, Молдавије и Турске. Након свечаног проглашења победника у припреми традиционалних јела, сувенира, рукотворина и предмета старих заната, у поподневним сатима наступиће етно-радионица Установе “Центар за културу града Бора”, “Удружење пензионера града Бора” и полазници школе традиционалних инструмената- фрула дудук и гајде. Паљење Преображењске ватре предвиђено је за 19 сати. Сат времена касније почиње вече љубави и севдаха концертом популарне босанске етно групе “Диванхана”.

Покровитељ манифестације је град Бор, организатор Установа “Центар за културу града Бора”, a суорганизатори су Туристичка организација “Бор”, Музеј рударства и металургије “Бор” и ресторан “Српска Круна”.

За све посетиоце обезбеђен је бесплатан аутобуски превоз у оба правца:

Поласци из Бора: 10:00, 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 15:30 (два аутобуса), 18:30, 19:00, 19:30 и 22:00 (два аутобуса).

Поласци из Брестовачке бање: 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30, 16:00 (два аутобуса), 19:00, 19:30, 20:00, 22:30 (два аутобуса).

Учесници фестивала:

  • КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКО ДРУШТВО “БОР” – Бор, Република Србија;
  • COMPAÑIA MEXICANA DE DANZA FOLKLÓRICA – Мексико;
  • АНСАМБЛ “АНАТОЛИА” – Испарта, Турска;
  • ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “ХЕМУС” – Враце, Бугарска;
  • АНСАМБЛ “ХОРА” – Кишињев, Молдавија;
  • ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ “МЕЗДРА”- Мездра, Бугарска;
  • ЦНКН “КОРЕНИ” – Зајечар, Србија.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,734ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб