Timočka Timočka
Početna / Vesti / Ministar Momirović: Zaječar ima podršku Republike Srbije za rekonstrukciju infrastrukture (FOTO)

Ministar Momirović: Zaječar ima podršku Republike Srbije za rekonstrukciju infrastrukture (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović, posetio je danas Zaječar. U razgovoru sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem istakao je da Zaječar ima podršku Republike Srbije i da će investicije biti još veće u narednom periodu.

Ministar je svoju posetu započeo sastankom u Gradskoj upravi. Sastanku su pored ministra Tomislava Momirovića i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, prisustvovali i posebni savetnik ministra Miloš Adamović i direktor JP „Putevi Srbije” Zoran Drobnjak. Na sastanku je bilo reči o rehabilitaciji puteva u 42 sela na teritoriji grada Zaječara, kao i o komunalnoj infrastrukturi u gradu.

Momirović je sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišao ulicu Ivana Milutinovića, Pavla Ilića i Save Kovačevića, kao i Vojničku ulicu, čije su rekonstrukcije u toku.

Ministar Momirović poručio je prilikom posete da se u Zaječaru izvode radovi na četiri saobraćajnice, što je podrška republike vredna 220 miliona dinara. U izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda i 48 kilometara kanalizacione infrastrukture biće uloženo 30 miliona evra iz aranžmana sa kineskim partnerima. Projekti u Zaječaru u poslednjih nekoliko godina sa republičkog nivoa podržani sa 1,5 milijardi dinara.

„JP ’Putevi Srbije’ je odvojilo 220 miliona dinara. Mi smo potpisali veliki ugovor sa kineskim partnerima u investiciji u komunalnu infrastrukturu. Samo u Zaječaru ćemo krajem ove godine i sledeće godine investirati 30 miliona evra za prečišćavanje otpadnih voda i 48 kilometara kanalizacione infrastrukture. Mi te investicije moramo da iskoristimo da potpuno obnovimo ne samo tu infrastrukturu, nego i lokalne saobraćajnice. Dosta smo o tome pričali, moramo da napravimo ozbiljnu strategiju. Mora da se nastavi sa investicijama. Krenule su investicije u stadion. Zaista mislim da je Zaječar i sada, a naročito u narednim godinama neće moći da se prepozna. Gradonačelnik Ničić zajedno sa mnom i direktorom Zoranom Drobnjakom, mislimo da smo dali zaista maksimum da radovi krenu jako brzo, da se pokrenu sve mašine brzo”, rekao je Momirović

Takođe, ministar Momirović je dodao da rekonstrukcija pruge Niš–Zaječar trebalo bi da bude završena u junu ove godine. Rekonstrukcija ove pruge od 108 kilometara trebalo je da bude završena 1. novembra.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izrazio je zahvalnost Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću što ulažu u Zaječar. Ničić je podsetio da je rekonstrukcija Ivana Milutinovića, Pavla Ilića i Save Kovačevića dogovorena pre godinu dana.

„Dugujem veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću. Mi smo sa Drobnjakom i prethodnom ministarkom ovo dogovorili pre godinu i nešto dana. Krenuli smo u realizaciju ulice Pavla Ilića kao sastavni deo ovog projekta. Sa ministrom Momirovićem razgovarali smo o našim projektima da do 2025. godine rehabilitujemo gotovo sve seoske ulice i puteve koji su uništeni. Dobili smo 5 hiljada tona grebanog asfalta koji će nama i te kako dobro doći za neka naselja gde nismo mogli da asfaltiramo ili smo ostavili neasfaltirano zbog radova na kanalizacionoj mreži. Grad Zaječar sa svojim prihodima bez pomoći Republike to nikad ne bi mogao da uradi. Drugo, dobićemo nešto što je stabilno i što će narednih pedeset, sedamdeset godina ulivati ljudima sigurnost da neće stalno pucati i da neće imati nikakvih problema. Sama ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića, Save Kovačevića, tu se ne završava projekat sa ovih 220 miliona pomoći države i ono što smo mi preko javnog preduzeća ’Vodovod’ uložili u kanalizacionu mrežu i vodovodnu zamenu i to će se nastaviti. Mi krećemo nakon toga u drugu fazu ulica – Hajduk Veljkova, znači od ostrva, pa do mosta i Negotinski put, pa do Vražogrnačke rampe. Naredne dve ili tri godine, mislim da ćemo uspeti i kompletnu ulicu Crvene armije, ona je u lošem stanju, to je regionalni put, ali paralelno sa tim, ono što je bitno reći, jeste da je urađen projekat, da se radi prostorni plan, i da rešenje trajno u narednih 50, 100 godina za Zaječar jeste zaobilaznica koja skreće kod Feliks Romulijane skretanja i ide iznad Zvezdana preko Belog Brega i spušta se negde tamo kod asfaltne baze. Da grad bude grad, a da teretni saobraćaj izmestimo van grada. Još jednom zahvaljujem na današnjem dolasku ministru Momiroviću i direktoru Drobnjaku”, istakao je Ničić.

Ministar infrastrukture Tomislav Momirović je sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem obišao i Vojničku ulicu. Prema rečima gradonačelnika Ničića ova ulica se radi u dužini od 960 metara.

„Biće urađeno 960 metara od početka Vojničke ulice do kraja. Ulaže se 1.000 tona asfaltne mase i vrednost ovih radova je blizu 17 miliona dinara sa PDV-om”, rekao je Ničić.

Ministar Momirović je poručio da će u narednom periodu investicije biti još veće u Zaječaru.

„Gradonačelnik Ničić izborio se za rekonstrukciju čak četiri saobraćajnice. Investicije će biti još veće narednih godina. Računam da ćemo u narednom periodu realizovati prave projekte”, dodao je Momirović.

Možda će Vas zanimati

Mestimično oblačno sa sunčanim periodima, najviša dnevna temperatura do 14 stepeni

U Srbiji ujutro hladno sa slabim mrazom, ponegde po kotlinama magla. U toku dana pretežno …

Teniski klub AS „Timok” Zaječar organizuje besplatni kurs škole tenisa u Zaječaru

Teniski klub „AS Timok” Zaječar na samom početku nove teniske sezone, u skladu sa merama …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica