KolumnaMISLOPISI: Volim te?

MISLOPISI: Volim te?

Kolumna „Mislopisi”: Volim te?

Kao neko ko se rodio u „predigitalnom dobu“ ne mogu, a da ne primetim, jer sam i sama deo nove digitalne ere, da se izražavanje ljubavi i uopšte ulaganje u ljude i odnose, i to ne nužno samo partnerske, puno „modernizovalo“, uslovno rečeno.

„Kupio mi je auto za godišnjicu braka. Ne mogu da verujem dokle je otišao zarad ljubavi prema meni. Pre dve nedelje sam videla prelepu jaknu u izlogu i čim je video moj izraz lica, kasirka je pakovala istu u kesu.”

„Objavio je sliku sa mnom na Instagramu, to je to, definitivno je zaljubljen u mene i sada smo zasigurno u vezi.”

„Naručila je preko interneta najnoviji model Rolex ručnog sata za moj rođendan. A uhvatio sam je pre par dana kako krišom gleda katalog muških naočara za sunce, pretpostavljam da mi se to pakuje kao drugo iznenađenje. Stvarno me voli.”

„Poslala mi je krišom paket na kućnu adresu u kome je bila najnovija verzija video igrice na koju otkidam. Razmišljam da joj naručim 101 ružu putem interneta.”

Što su nam stvari, planovi i načini ostvarenja tih planova dostupniji, brži i lakši, to smo mi pasivniji i statičniji. Čak mi se čini da oni koji imaju taman dovoljno za srednje stabilan život, da oni ulažu više truda da nekome izmame iznenadni osmeh na licu, i da to pričine na nesvakidašnji, kreativan način koji često iziskuje više mašte i nekog rada, nego samog novca.

Gde je nestalo ono davno višenedeljno maštarenje, planiranje i entuzijastično osmišljavanje iznenađenja nekome koga volimo? Da li se pretočilo preko noći u višečasovno kliktanje po raznim internet kupoprodajnim stranicama i proveravanje rasprodajnih cena određenih proizvoda koji su ustaljeno provereni za određeni gest? Otkako je digitalizacija zavladala svetom, velika većina nas je počela i da voli digitalno. Retko pokretno.

Da li se ljubav meri brojem zajedničkih slika na društvenoj mreži? Ili brojem kupljenih poklona? Ili cenom tih poklona? Da li se istinitost nečijeg „Volim te“ utvrđuje brojem tog izgovorenog „Volim te“ u toku jednog dana? Da li sam zasigurno voljena jer svakog dana dobijam barem tri puta dnevno kompliment da sam prelepa od svog partnera? Da li to znači da me voli zato što sam lepa? Da li se ljubav meri brojem godinama koje provedemo s nekim, a taj neko nas nije prevario do sada – pa sigurno nas voli, čim nas ne vara?

Kako vrednujemo ljubav nekoga prema nama? Na koju god stranu da se okrenete, sve je više materijalnog merenja, i sve je manje istinitog davanja nekome. Šta bi to trebalo da znači – istinito davanje? Verujem da je to individaulna stvar i kod svakog je tumačenje lično. Ako ja volim nekoga, onda me njegova sreća automatski usrećuje, i postaje i moja sreća. Da li to znači da su gestovi koje činim za svog partnera zapravo gestovi koje činim da utičem pozitivno i na svoje osećanje sreće? O kakvim gestovima se radi?

Ako moj partner odluči da promeni svoje mesto življenja zbog mene na određeno vreme, da li ja automatski želim da učinim sve da se moj partner oseća što komfornije u tom novom mestu, jer to je moje davanje njemu na njegovo davanje sebe meni?

Da li ja volim svog partnera ako godinama ignorišem činjenicu da ga ideja o životu negde druge raduje i uveseljava, a ja svesno biram da ne učestvujem u tom snu, i tvrdim ćudljivo pazar za sopstvenu teritoriju?

Da li ja volim svog partnera ako on želi već neko duže vreme da naknadno doškoluje sebe u oblasti prema kojoj gaji strast godinama, a do sada nije bilo finansija i vremena za to, i s obzirom na to da takav korak iziskuje određenu finansijsku, vremensku i partnersku podršku, kao i neka odricanja – da li će mene radovati ideja da vidim svog partnera za par godina srećnog do ušiju sa ostvarenim velikim snom i da li ću pristati na trenutna odricanja kako bih pomogla svom partneru i ostvarenju njegovog sna, jer će to i nama doneti sreću i kvalitetniji odnos, ili ću se plašiti sopstvenih gubitaka i kalkulisati u glavi?

Da li mene moj partner voli tako što ukoliko je u mogućnosti obezbedi povremenu ljudsku pomoć u podizanju dvoje dece, i svakodnevnim kućnim poslovima koji su neizbežni i naporni, a moja kičma i zdravlje treba da opstanu u narednih trideset godina? A on želi da opstanu, jer jel’te, voli me.

Na kraju dana, da li ćemo pokazati želju, trud, marenje, volju i osećaj blagog žala ukoliko i ne možemo da uradimo faktićki nešto od gore navedenog? Da li ćemo pokazati intersovanje za istinsku sreću druge strane, i njihov mir?

Šta je DAVANJE u ljubavi ?

Pre par godina otkrila sam srpsku legendu o dolini jorgovana, koja se odigrala u dolini reke Ibar. Romantična priča francuske princeze i kasnije srpske kraljice, Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša I Nemanjića govori o velikom gestu našeg kralja koji je želeo da na poseban način dočeka svoju buduću suprugu i naložio je da se u dolini Ibra posadi čarobno cvetno drveće – drveće jorgovana kako bi buduću kraljicu podsećalo što više na njenu rodnu Provansu. Ako je istina što legenda tvrdi, kralj Uroš je vrlo mislio o sreći buduće supruge, ne samo o tome da će je imati.

Da li nematerijalni gestovi polako iščezavaju?

Da li je promena sebe zarad tuđe sreće, a automatski logično i naše, postala teško ostvariva? Da li ćemo skupocenim poklonom pokriti onom nekom one dublje, suštinske želje, i koliko će dugo trajati takav odnos, gde se podrška prividno i površno neguje?

Završila bih ovo propitivanje sebe i sopstvenih stavova, a nadam se i vaših, jednom kratkom ljubavnom pesmom poznatog francuskog pesnika – Žaka Prevera. U par rečenica on je besplatno, upotrebom mašte i uma, ovekvočio ljubav svojoj nekoj, a ja se pitam šta je nama ljudima danas postalo važnije kada hoćemo da damo sebe nekome i iskažemo dubine sopstvenog srca – da li nam je važnije da ispunimo modernu formu ili da prodremo u suštinu?

Bašta
Hiljade i hiljade godina
Ne bi bilo dovoljno
Da se opiše
Kratki sekund večnosti
U kome si me ti poljubila
U kome sam te ja poljubio
Jednoga zimskog praskozorja
U Parku Monsuri u Parizu
U Parizu
Na Zemlji
Na Zemlji koja je zvezda.

— „U srcu neka ti borave Vera, Vizija i Strpljenje, i ceo je svet tvoj.” —

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,189PratilacaZaprati
1,251PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub