VestiMinistarka Gordana Čomić posetila Zaječar

Ministarka Gordana Čomić posetila Zaječar

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je posetila grad Zaječar. Tom prilikom, ministarka Čomić sastala se sa načelnikom Zaječarskog upravnog okruga Vladanom Paunovićem, gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i predsednicima opština Boljevac, Knjaževac i Sokobanja, kao i načelnikom Sekretarijata unutrašnjih poslova u Zaječaru, direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Zaječar, direktorima centara za socijalni rad, predstavnicima nacionalnih manjina i predstavnicima civilnog društva sa područja Zaječarskog upravnog okruga.

Cilj ovog sastanka je da se lokalnim samoupravama u međusobnoj razmeni informacija omogući puna primena zakona iz zajedničke nadležnosti.

„Na ovom sastanku su razmenjena mišljenja, uočena su bolja tumačenja, tako da je to prava primena i pravi doprinos jednog ministarstva da se taj zakon implementira i u praksi. Zaječarski okrug je važna spona, sa jedne strane između lokalnih samouprava, i sa druge strane između lokalne samouprave i Ministarstva. U Zaječarskom okrugu se na pravi način implementiraju i primenjuju osnovni principi održivog razvoja, a to su pre svega smanjenje siromaštva, zaštita životne sredine, kao i stvaranje pravih uslova za mir i adekvatan rad”, kazao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, po planu rada koji je odobrila Skupština Srbije, obilaze Upravne okruge u Srbiji, kao i nacionalne savete u njihovim sedištima, poručila je ministarka Čomić. Ona je dodala da je cilj obilaska upravnih okruga dogovor o primeni zakona o planskom sistemu koji je na snazi u Srbiji od 2018. godine.

„Ministarstvo je samo sebe definisalo kao alat za sve one za koje je nadležno, dakle za nacionalne savete, za sve one kojima se krše ljudska prava, alat za sve one koji hoće društveni dijalog o svim temama koje se tiču razvoja neke teritorije, lokalne samouprave, zajednice, svega onoga što želimo da se menja u Srbiji na bolje. Naslov našeg rada je primena zakona o planskom sistemu i ovi sastanci sa predstavnicima lokalnih samouprava iz okruga, sa predstavnicima republičkih organa i organizacija odvijaju se primenom zakona o planskom sistemu. Mi smo vaš alat, razgovaramo o razvoju okruga, o problemima koje okrug ima i kako mi možemo da poslužimo svim lokalnim samoupravama”, istakla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić izrazio je zadovoljstvo što je ministarka Čomić posetila Zaječar.

„Dugo se poznajem sa ministarkom Čomić. Imali smo priliku da, pored ovog sastanka koji je tematski, da popričamo o temama kao što su manjinska prava, rad sa nevladinim sektorom, kao i o mogućnosti da, ukoliko postoje problemi, zajednički budu rešeni pomoću veze između ministarstva i naše lokalne samouprave”, rekao je Ničić.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

22,244PratilacaLajkuj
3,591PratilacaZaprati
1,283PratilacaZaprati
113PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x