VestiMreža organizacija za decu Srbije i "Dečiji centar" Zaječar: Siromaštvo ugrožava osnovna...

Mreža organizacija za decu Srbije i „Dečiji centar“ Zaječar: Siromaštvo ugrožava osnovna prava deteta

„Dečiji centar” Zaječar

Povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, Mreža organizacija za decu Srbije i „Dečiji centar“ Zaječar podsećaju da siromaštvo i rastuća nejednakost posebno teško pogađaju decu i njihove izglede za kvalitetan i dostojanstven život.

Siromaštvo ugrožava osnovna prava deteta – pravo na život, opstanak i razvoj, pravo na obrazovanje, pravo na učešće i odlučivanje, pravo na igru i utiče na pojavu dečijeg rada i diskriminacije. Siromaštvo i nejednakost ne podrazumevaju samo trenutnu oskudicu i nepoštovanje ljudskih prava, već umanjuju šanse za normalan razvoj dece i utiču na njihovu celokupnu budućnost, navodi se u saopštenju Mreže organizacija za decu Srbije.

Šta kažu brojke? 200.000 dece i mladih odrasta ispod granice apsolutnog siromaštva. Deca (od 0 do 18 godina) su u najvećem riziku od siromaštva i socijalne isključenosti – 24,2% . Prema poslednjoj proceni za 2019. godinu, stopa siromaštva za decu uzrasta od 0 do 18 godina je 8,3%, dece do 13 godina 8,2% i dece od 14 do 18 godina 8,5% što je više u odnosu na ostale starosne grupe.

Koje su posledice siromaštva i nejednakosti dece?

Stanovanje u lošim i neadekvatnim uslovima za život i učenje. Smanjene mogućnosti za završetak osnovnog obrazovanja, smanjene mogućnosti za nastavak obrazovanja u srednjoj školi i gotovo bez prilika za visoko obrazovanje. Veći rizici po sveukupno zdravlje. Veći rizik za izloženost nasilju i iskorišćavanju, seksualnoj eksploataciji, radnom iskorišćavanju. Veći rizik za izdvajanje dece iz porodice i smeštanje u institucije.
Veći rizik za delikventno ponašanje i razvoj mentalnih oboljenja.

PET ZAHTEVA ZA SVAKO DETE

Zato tražimo da Vlada Republike Srbije garantuje svakom detetu:

1. Pristojne i adekvatne uslove za stanovanje.

2. Kvalitetno obrazovanje.

3. Zaštitu od svakog vida nasilja i iskorišćavanja.

4. Kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

5. Punu podršku za život i ostanak u porodici koja je bezbedno i podržavajuće mesto, stoji u saopštenju.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,112PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx