ВестиМрежа организација за децу Србије и "Дечији центар" Зајечар: Сиромаштво угрожава основна...

Мрежа организација за децу Србије и „Дечији центар“ Зајечар: Сиромаштво угрожава основна права детета

„Дечији центар” Зајечар

Поводом обележавања Светског дана детета, Мрежа организација за децу Србије и „Дечији центар“ Зајечар подсећају да сиромаштво и растућа неједнакост посебно тешко погађају децу и њихове изгледе за квалитетан и достојанствен живот.

Сиромаштво угрожава основна права детета – право на живот, опстанак и развој, право на образовање, право на учешће и одлучивање, право на игру и утиче на појаву дечијег рада и дискриминације. Сиромаштво и неједнакост не подразумевају само тренутну оскудицу и непоштовање људских права, већ умањују шансе за нормалан развој деце и утичу на њихову целокупну будућност, наводи се у саопштењу Мреже организација за децу Србије.

Шта кажу бројке? 200.000 деце и младих одраста испод границе апсолутног сиромаштва. Деца (од 0 до 18 година) су у највећем ризику од сиромаштва и социјалне искључености – 24,2% . Према последњој процени за 2019. годину, стопа сиромаштва за децу узраста од 0 до 18 година је 8,3%, деце до 13 година 8,2% и деце од 14 до 18 година 8,5% што је више у односу на остале старосне групе.

Које су последице сиромаштва и неједнакости деце?

Становање у лошим и неадекватним условима за живот и учење. Смањене могућности за завршетак основног образовања, смањене могућности за наставак образовања у средњој школи и готово без прилика за високо образовање. Већи ризици по свеукупно здравље. Већи ризик за изложеност насиљу и искоришћавању, сексуалној експлоатацији, радном искоришћавању. Већи ризик за издвајање деце из породице и смештање у институције.
Већи ризик за деликвентно понашање и развој менталних обољења.

ПЕТ ЗАХТЕВА ЗА СВАКО ДЕТЕ

Зато тражимо да Влада Републике Србије гарантује сваком детету:

1. Пристојне и адекватне услове за становање.

2. Квалитетно образовање.

3. Заштиту од сваког вида насиља и искоришћавања.

4. Квалитетну и доступну здравствену заштиту.

5. Пуну подршку за живот и останак у породици која је безбедно и подржавајуће место, стоји у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,800ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб