Тимочка КрајинаЗајечарНа 61. седници Зајечарског управног округа представљени годишњи извештаји о раду инспекцијских...

На 61. седници Зајечарског управног округа представљени годишњи извештаји о раду инспекцијских служби

61. седница Савета Зајечарског управног округа

На 61. седници Зајечарског управног округа, између осталог, представљени су годишњи извештаји о раду инспекцијских служби.

61. седница Савета Зајечарског управног округа

Годишње извештаје представиле су: Инспекција рада, Туристичка инспекција, Просветна инспекција, Републичка инспекција за заштиту животне средине, Одељење за инспекцијске послове државних путева, Републичка комунална инспекција, Пољопривредна инспекција, Одсек за санитарни надзор, Шумарска и ловна инспекција, Тржишна инспекција, Управни инспекторат Министарства државне управе и локалне самоуправе и Републичка урбанистичка инспекција.

Спровођење политике и акције државе, координација са републичким органима, као и локалним самоуправама је нешто што је основно деловање сваког округа, истакао је Владан Пауновић, начелник Зајечарског управног округа.

Владан Пауновић – начелник Зајечарског управног округа

„У прошлој години максимално је реализовано спровођење политике и акције државе, координација са републичким органима, као и локалним самоуправама. Спроводећи своја законска овлашћења, 37 инспектора сврстаних у 18 инспекција, осам министарстава, у потпуности су одговорили свом захтеву и циљу због кога и постоје, а то је пре свега заштита интереса државе. Ту пре свега мислим на сузбијање сиве економије, законитости и пословања, али не само у смислу заштите интереса државе, већ и заштите становника и безбедности грађана. Посебно бих истакао изузетно квалитетну сарадњу и координацију како између самих државних органа и инспекција, тако и са локалним самоуправама и њиховим органима. Оно што ће бити приоритет у будућем периоду је подстицање стварања квалитетнијих и бољих законских услова за боље поступање државних органа, али и поступање и рад привредних субјеката. Максимално ћемо ићи на што већи број саветодавних посета како би смо привредним субјектима дали подршку да не греше и како би своје пословање много лакше обављали потребно је да раде у складу са Законом”, казао је Пауновић.

Активности Инспекције рада прошле године биле су усмерене на реализацију годишњег плана Инспектората за рад, као и на реализацију месечног плана Одсека, поручила је Ема Илић, шеф Одсека инспекције рада у Зајечару.

Ема Илић – шеф Одсека инспекције рада у Зајечару

„Активности Инспекције рада реализоване су кроз редовне и ванредне инспекцијске надзоре по службеној дужности, као и по захтевима странака. Активности су реализоване све са циљем откривања рада на црно и доследније примене и спровођење како Закона о раду, тако и Закона о безбедности и здравља на раду. У прошлој години је извршено око 450 надзора – око 182 из области радних односа, 160 из дела безбедности, било је око 70 представки странака, што анонимних, што са потписом. Када су утврђене неправилности, у свим случајевима предузимане су што корективне, што репресивне мере. Донето је педесетак решења и по решењима послодавци су углавном и поступали. Поднето је 59 захтева за покретање прекршајних поступака, као и 11 кривичних пријава за кршење прописа. У наредном периоду, већи акценат ће бити стављен на контролу примене одредби Закона о безбедности и здравља на раду, посебно у грађевинарству, где је и највећи број тих повреда”, каже Илић.

Илић додаје да је Одсеку инспекције рада у Зајечару током 2022. године пријављено 230 повреда на раду – највећи број тих повреда су окарактерисане као лаке, 23 су биле тешке повреде на раду и две смртне.

Одељење туристичке инспекције Ниш покрива територију и Зајечарског и Борског управног округа.

Драгица Радовић – начелница Одељења туристичке инспекције Ниш

„Источна Србија има фантастичну понуду туристичких садржаја, које људи све више откривају у последњим годинама. То је за мене најјачи утисак, да сваког дана имамо нову категоризацију у некој општини, да се људи све више укључују у издавање смештаја. Велики број њих се и пријавио за издавање кућа и станова преко ваучера, не само у сеоским срединама него и у самом граду Зајечару. Имамо доста категорисаног смештаја и то је за мене јако важно. Туристичка инспекција на овом подручју постоји већ 23 године. Ми смо углавном то довели у једно перфектно стање, што и ви, као корисници услуга, можете да видите како сада изгледају угоститељски објекти и сви ти садржаји које нудимо. За мене је најважније стање на терену, а не број пријава код судије, решења и тако даље. Мислим да је стање на терену прави резултат нашег рада. Туристичка инспекција је од почетка акценат ставила на превентивну и саветодавно едукативну активност и одржан је велики број радионица и предавања које је уродило плодом у свакој општини”, нагласила је Драгица Радовић, начелница Одељења туристичке инспекције Ниш.

Поред извештаја о раду републичких инспекцијских служби у прошлој години, на овој седници разматран је извештај о раду Савета округа за 2022. годину, као и извештај о раду Стручне службе округа у периоду од јанура до децембра 2022. године. Такође, разматран је извештај о раду Окружног штаба за ванредне ситуације за прошлу годину и план рада за 2023. годину.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб