Тимочка КрајинаЗајечарНационални дан без дувана обележен у Зајечару

Национални дан без дувана обележен у Зајечару

Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар: Национални дан без дуванског дима

Одсек за промоцију здравља Завода за јавно здравље „Тимок” у Зајечару, у сарадњи са Медицинском школом из Зајечара и Црвеним крстом, обележили су Национални дан без дувана, у зајечарском Средњошколском центру.

Овом приликом, подељен је здравствено промотивни материјал, а сви присутни ће могли су да добију и корисне савете.

Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар: Национални дан без дуванског дима

У оквиру обележавања овог датума, у Календару здравља, пушачи се подстичу да оставе пушење.

Ивана Јорданов Милетић – шеф Одсека за промоцију здравља у ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар

„Циљ је да смањимо број пушача и да популација схвати штетност дуванског дима. Одлучили смо да овај Дан обележимо у Средњошколском центру у Зајечару. Најчешће коришћен производ од дувана у Србији су цигарете које свакоднено пуши 27.1 одсто становништва старости од 15 година и више, док 15.8 одсто пуши свакодневно више од двадесетак цигарета. Одсек за промоцију здравља Завода за јавно здравље ’Тимок’ у Зајечару, у свом саставу поред бројних саветовалишта, има и саветовалиште за одвикавање од пушења које је бесплатно. Сви који желе да оставе цигарете могу у ово саветовалиште да се јаве сваког радног дана на телефон 019/422-477 локал 4, од 07:00 до 15:00 часова. На месечном нивоу у ово саветовалиште се јави око четрдесетак људи”, казала је Ивана Јорданов Милетић, шеф Одсека за промоцију здравља у ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар.

Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар: Национални дан без дуванског дима

Национални дан без дувана ове године се обележава под слоганом „Свака цигарета смета”.

У свету сваке године услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача који су били изложени дуванском диму. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је и са оболевањем и од најмање 20 других малигних обољења.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб