VestiNa sednici zaječarskog parlamenta usvojen Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike

Na sednici zaječarskog parlamenta usvojen Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

U Gradskoj upravi grada Zaječara održana je 23. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je između ostalog, usvojen Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Ovim programom za pomoć poljoprivrednicima na teritoriji Zaječara, iz budžeta je opredeljeno 18 750 000 dinara, odnosno 20% više novca nego prošle godine, a u odnosu na 2017. godinu, čak 50%.

Ovogodišnji Program mera za razvoj poljoprivrede obrazložila je Vesna Stanković, gradski većnik za poljoprivredu.

„Vrlo bitna stvar je da smo ustanovili da je najbolje razvijati poljoprivredu po sektoru. Na primer, u sektoru proizvodnje prva mera je nabavka kvalitetnih grla u govedarstvu, a druga u ovčarstvu. Poljoprivrednik može da iskoristi 140.000 za nabavku za svoje gazdinstvo. U sektoru voćarstva imamo 13 mera, a najveće interesovanje je bilo za nabavke mehanizacije u voćaratvu. Novina je nabavka žičane ograde za ograđivanje voćnjaka. Ove godine poljoprivrednici će moći da koriste 70% od iznosa računa za sadnice, a 60% za mehanizaciju. Takođe, došlo je do izmene što se tiče sektora pčelarstva. Maksimalan iznos pčelari mogu da koriste od 80.000 na nivou sektora, ili po 40.000 dinara pojedinačno. Za gazdinstva je opredeljeno više od 13 miliona. Ima još dodatnih mera koje se odnose na pakovanje, na gotov proizvod, kao što su: sektor za pakovanje i preradu mleka, sektor voća za prozvodnju vina i rakije i za pakovanje pčelinjih proizvoda”, rekla je Stanković.

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

Ovogodišnji Program dobio je saglasnost Ministarstva, a ove godine je prvi put rađen direktno na platformi Ministarstva. Plan je rađen i na osnovu sugestija proizvođača, ali i na osnovu prošlogodišnjeg iskustva.

„Postoji i mera klasifikacije zemljišta, na primer ako je strategija razvoj voćarstva, mora da se nabave samo kvalitetne sadnice i da se omogući proizvođačima da potpuno besplatno urade analizu zemljišta. Još jedna nova mera, a to je ulaganje u infrastrukturu. Tu se misli prvenstveno na kopanje bušotina u cilju navodnjavanja. Uslovi će precizno biti definisani kroz konkurse. Konkursi će biti objsvljeni krajem marta, početkom aprila. Takođe, imaćemo izdvojena sredstva i za udruženja, koja prošle godine nismo utrošili”, istakla je Stanković.

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

Proizvođači su u prošloj godini mogli da koriste sredstva samo po jednom konkursu, dok će u ovoj moći da koriste mere po više konkursa u okviru sektora. Prioritete pri dobijanju sredstava i ove godine imaće oni koji do sada nisu koristili dosadašnje mere, kao i proizvođači sa prebivalištem na selu sa područja Zaječara, kao i nosioci gazdinstva koji su mlađi od 40 godina.

„To ne znači da ljudi stariji od 40 godina neće moći da konkurišu i dobiju sredstva, već samo da će prioritet imati mlađe osobe. Budžet za ovu namenu nije limitiran i rebalansom može da bude opredeljeno i više”, dodala je Stanković.

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

„Ovom programu pristupa se krajnje ozbiljno, a sredstva su iz godine u godinu veća. Poljoprivreda je jedan od najbržih načina za rešavanje egzistencije i zato mi treba da odgovorimo sa što više sredstava”, poručio je Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara.

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

Odbornici zaječarskog parlamenta usvojili su i Plan detaljne regulacije postrojenja za preradu otpadnih voda iz proizvodnog pogona pivare „Heineken Srbija” u Zaječaru i Rešenje o obrazovanju Komisije za planove grada Zaječara.

23. sednica Skupštine grada Zaječara
Foto: Grad Zaječar

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,188PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub