ВестиНа седници зајечарског парламента усвојен Програм подршке за спровођење пољопривредне политике

На седници зајечарског парламента усвојен Програм подршке за спровођење пољопривредне политике

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

У Градској управи града Зајечара одржана је 23. седница Скупштине града Зајечара, на којој је између осталог, усвојен Програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја. Овим програмом за помоћ пољопривредницима на територији Зајечара, из буџета је опредељено 18 750 000 динара, односно 20% више новца него прошле године, а у односу на 2017. годину, чак 50%.

Овогодишњи Програм мера за развој пољопривреде образложила је Весна Станковић, градски већник за пољопривреду.

„Врло битна ствар је да смо установили да је најбоље развијати пољопривреду по сектору. На пример, у сектору производње прва мера је набавка квалитетних грла у говедарству, а друга у овчарству. Пољопривредник може да искористи 140.000 за набавку за своје газдинство. У сектору воћарства имамо 13 мера, а највеће интересовање је било за набавке механизације у воћаратву. Новина је набавка жичане ограде за ограђивање воћњака. Ове године пољопривредници ће моћи да користе 70% од износа рачуна за саднице, а 60% за механизацију. Такође, дошло је до измене што се тиче сектора пчеларства. Максималан износ пчелари могу да користе од 80.000 на нивоу сектора, или по 40.000 динара појединачно. За газдинства је опредељено више од 13 милиона. Има још додатних мера које се односе на паковање, на готов производ, као што су: сектор за паковање и прераду млека, сектор воћа за прозводњу вина и ракије и за паковање пчелињих производа”, рекла је Станковић.

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

Овогодишњи Програм добио је сагласност Министарства, а ове године је први пут рађен директно на платформи Министарства. План је рађен и на основу сугестија произвођача, али и на основу прошлогодишњег искуства.

„Постоји и мера класификације земљишта, на пример ако је стратегија развој воћарства, мора да се набаве само квалитетне саднице и да се омогући произвођачима да потпуно бесплатно ураде анализу земљишта. Још једна нова мера, а то је улагање у инфраструктуру. Ту се мисли првенствено на копање бушотина у циљу наводњавања. Услови ће прецизно бити дефинисани кроз конкурсе. Kонкурси ће бити објсвљени крајем марта, почетком априла. Такође, имаћемо издвојена средства и за удружења, која прошле године нисмо утрошили”, истакла је Станковић.

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

Произвођачи су у прошлој години могли да користе средства само по једном конкурсу, док ће у овој моћи да користе мере по више конкурса у оквиру сектора. Приоритете при добијању средстава и ове године имаће они који до сада нису користили досадашње мере, као и произвођачи са пребивалиштем на селу са подручја Зајечара, као и носиоци газдинства који су млађи од 40 година.

„То не значи да људи старији од 40 година неће моћи да конкуришу и добију средства, већ само да ће приоритет имати млађе особе. Буџет за ову намену није лимитиран и ребалансом може да буде опредељено и више”, додала је Станковић.

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

„Овом програму приступа се крајње озбиљно, а средства су из године у годину већа. Пољопривреда је један од најбржих начина за решавање егзистенције и зато ми треба да одговоримо са што више средстава”, поручио је Стефан Занков, председник Скупштине града Зајечара.

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

Одборници зајечарског парламента усвојили су и План детаљне регулације постројења за прераду отпадних вода из производног погона пиваре „Heineken Srbija” у Зајечару и Решење о образовању Kомисије за планове града Зајечара.

23. седница Скупштине града Зајечара
Фото: Град Зајечар

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,188ПратилацаЛајкуј
4,184ПратилацаЗапрати
1,254ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб