Тимочка КрајинаЗајечарНајбоља представа на 59. Фестивалу "Јоаким Вујић" у Зајечару је „Сан о...

Најбоља представа на 59. Фестивалу „Јоаким Вујић“ у Зајечару је „Сан о завичају“ нишког Народног позоришта

Представа „Сан о завичају” нишког Народног позоришта одиграна у Зајечару

На 59. Фестивалу „Јоаким Вујић“ у Зајечару за најбољу представу проглашен је комад „Сан о завичају“ нишког Народног позоришта.

Стручни жири 59. фестивала „Јоаким Вујић“ у Зајечару, који чине др Милица Ђуров – сценографкиња (чланица); глумац Младен Кнежевић (члан) и професор др Миливоје
Млађеновић – театролог (председник), након седам одгледаних представа у званичном, такмичарском програму, према избору Горана Ибрајтера, са нескривеним задовољством истичу да овогодишње издање Фестивала има све одлике узорне театарске манифестације: иновативан преплет традиционалних форми и најновијих
позоришних тежњи, добру дозу критичког односа према стварности, узбудљивост излета у подручје авангарде и смелост позоришног истраживања.

Жири такође жели да похвали беспрекорну оргнизацију и реализацију програмских садржаја Фестивала и врлодобар одзив публике.

На основу виђених позоришних представа, у највећој мери високог естетског домета, жири једногласно донео одлуку да Награда за најбољу представу у целини додељује Народном позоришту из Ниша за представу „Сан о завичају“ (Невиђено фолк сновиђење) према тексту Ивана Велисављевића и у режији Милана Нешковића.

„Глумачки раскошно, редитељски инвентивно и прецизно, визуелно снажно и музички заводљиво, сценско дело „САН О ЗАВИЧАЈУ“ је опера, али ипак пасторална комедија наших дана. која гађа директно у центар емоционалног бића сваког гледаоца“, стоји у образложењу жирија.

НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ додељује се Милану Нешковићу за режију представе „САН О ЗАВИЧАЈУ“ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ) Народног позоришта Ниш.

„‘САН О ЗАВИЧАЈУ’ је позоришна, истинска, узбудљива и редитељски раскошна студија и велика метафора о бесконачној потрази за људском срећом и спокојем.“

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА додељује се глумачком ансамблу и ауторском тиму представе „Чеховљева соба“ сезона прва, у режији Николе Завишића и извођењу Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара за истраживачки и посвећенички приступ поставци и реализацији представе.

Четири равоправне глумачке награде додељују се:

 • ВАЊИ КОВАЧЕВИЋ за улогу ВЕРОЧКЕ ВАСПИТАЧИЦЕ у представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ Ивана Тургењева у режији МИЛАНА НЕШКОВИЋА и извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА из Ужица.
 • МИЛЕНИ СТОШИЋ за улогу у представи „4 ЗИДА ИЛИ ТРАГИКОМЕДИЈА О КАРАНТИНУ“, БОЈАНА ТАСИЋА, АЛЕКСАНДРЕ ЈОВАНОВИЋ, НИНЕ ПЛАВАЊАЦ у режији СТЕВАНА БОДРОЖЕ и извођењу позоришта „БОРА СТАНКОВИЋ“ из Врања.
 • МИЛОШУ ЦВЕТКОВИЋУ за улогу МАЛОГ ШАУЛИСА у представи „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НИШ.
 • МИЛОШУ ТАНАСКОВИЋУ за улоге у представи ЧЕХОВЉЕВА СОБА сезона прва, НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“ , Зајечар.

Награда за сценографију додељује се МАРИЈИ КАЛАБИЋ за сценографију у представи „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“ у извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ИЗ НИША.

Награда за костимографију додељује се ТАТЈАНИ РАДИШИЋ за креацију костима у представи „ОНА КОЈА РАСПУШТА ВОЈСКЕ“ по тексту и режији СЛОБОДАНА БОБАНА СКЕРЛИЋА насталој према Аристофаној „Лисистрати“ у извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРИШТИНА.

Награда за најбољег младог глумца/глумицу Фестивала додељује се МАРИЈИ СТАНКОВИЋ за улоге у представи ЧЕХОВЉЕВА СОБА, СЕЗОНА ПРВА, у извођењу НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“ У ЗАЈЕЧАРУ.

На 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије додељује се и награда округлог стола критике. Како је саопштено после округлог стола на коме је било речи о последњој такмичарској представи „Терапија“ Регионалног позоришта из Новог Пазара, жири округлог стола критике који је радио у саставу Јелена Поповић (председница), Ненад Новаковић и Игор Бурић, након што је одгледао седам представа у такмичарској селекцији на 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ одржаном у Зајечару, одлучио је да награду округлог стола критике за најбољу представу у целини додели представи „МЕСЕЦ (ДАНА) НА СЕЛУ“ Ивана Сергејевича Тургењева, у режији Милана Нешковића, Народног позоришта Ужице.

НАГРАДУ ПУБЛИКЕ, просечном оценом 9,32 добила је представа „САН О ЗАВИЧАЈУ (НЕВИЂЕНО ФОЛК СНОВИЂЕЊЕ)“ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НИШ

Гласови публике:

 • „Сан о завичају (невиђено фолк сновиђење)“ – Народно позориште Ниш – 9,32
 • „Чеховљева соба – Народно позориште Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ Зајечар – 9,15
 • „Терапија“ – Регионално позориште Нови Пазар – 8,95
 • „Она која распушта војске“ – Народно позориште Приштина – 7,96
 • „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића – Крушевачко позориште – 7,83
 • „4 ЗИДА или трагикомедија о карантину“ – Позориште „Бора Станковић“ Врање – 7,55
 • „Месец (дана) на селу“ – Народно позориште Ужице – 6,54

Свечано уручење награда је вечерас у 20.00 сати, а у част награђених биће изведена представа Књажевско-српског театра из Крагујевца, Молијеров „Уображени болесник“.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб