Тимочка КрајинаЗајечарПоследње такмичарске вечери 59. Фестивала „Јоаким Вујић” у Зајечару изведена представа „Терапија”

Последње такмичарске вечери 59. Фестивала „Јоаким Вујић” у Зајечару изведена представа „Терапија”

Последње такмичарске вечери 59. Фестивала „Јоаким Вујић” у Зајечару изведена представа „Терапија”

Последње такмичарске вечери 59. Фестивала „Јоаким Вујић”, зајечарској публици представило се Народно позориште из Новог Пазара са представом „Терапија”. Комад је по мотивима Кристофера Дуранга, режирала Оливера Ђорђевић.

Представа „Терапија” је резултат скоро двомесечног истраживања сопствених избора, потреба и очекивања. Како се чуло на столу критике, на сцени смо гледали младе талентоване глумце и уједначену игру где су сви играли као један. Своје утиске на округлом столу пренео је глумац Рифат Рифатовић:

„Представа говори о љубави која је одувек била тема број један за писање, за живљење и тема за борбу. Колико год има љубави имам утисак да нам је никада није доста. Ми кроз ову врсту приче о љубави, покушавамо да кажемо да нам је она постала патетика и да то треба променити. Треба показати сву ту емоције, загрлити некога, рећи му да га волиш. Ова врста текста и нашег истраживања се своди на тај први ниво љубави. У представи приказујемо да су људи заправо стално на некој клацкалици између могућности и жеља. И да, мислим да љубав може променити свет, а ми смо је осетили оног момента када смо дошли у ваш град и били сјајно прихваћени”.

У једном тренутку играња, глумци силазе у публику и постављају разна питања, чиме се стиче утисак да су сви у сали заправо на једној групној терапији, чуло се на столу критике. Своје утиске томе како публика реагује на ову представу изложио је глумац Душан Живанић:

„Публика различито одговара на наша питања, неко се смеје, неко се љути. Питања смо сами смишљали и правили њихову селекцију. Циљ је био да анимирамо публику, да их на тај начин још више увучемо у представу. Оно што је важно рећи је да овај комад заиста зависи од повратне информације публике, зато их на почетку и упозоравамо шта све могу да очекују у току играња. Мислим да је публика у Зајечару сјајно реаговала и да смо пренели емоцију једни ка другима, што нам је и био циљ. Представа јесте питка и јасна, али сматрам да суштинске теме и треба овако да се обрађују”.

Глумица Кристина Јевтовић је истакла да глумци морају да имају глас за оне који га немају.

На столу критике говорио је и директор позоришта Нови Пазар, Сеадетин Мујезиновић:

„У Новом Пазару 70 посто публике чине млади људи између 16 и 36 година. Ми се трудимо да негујемо позоришну публику и да их кроз садржај и уређивачку политику вратимо у театар. То и успевамо јер се за наше представе увек тражи карта више. Представа ’Терапија’ већ 6 месеци игра се у пуно градова, и увек су овакве импресије и овације, које нису изостале ни у Зајечару”.

Драмски писац и редитељ Жељко Хубач, рекао је на столу критике да се радује оваквим представама:

„Ви сте имали и поједине исповедне сегменте у којима сте говорили понешто и о вашем животу. Представа све време комуницира са тим комичним елементима, али у њој има и сатиричних елемената.Ово је заправо прилично ангажована представа. А оно што је мени значајно је како сте употребили комад да направите комедију у којој сте проговорили о себи и овом времену. Овде смо видели вашу сјајну енергију и способност да се оголите и отворите и то је мени било фасцинантно”.

Поред поменутих глумаца у комаду играју Кристина Јевтовић, Лемана Бећировић Бињош, Никола Воштинић и Харис Шећеровић. Сценографију је урадила Марија Калабић, костиме Оља Ђорђевић, а музику Харис Шећеровић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,734ПратилацаЛајкуј
4,364ПратилацаЗапрати
1,266ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб