ВестиНАЈМОЋНИЈИ ПРИРОДНИ АНТИБИОТИЦИ

НАЈМОЋНИЈИ ПРИРОДНИ АНТИБИОТИЦИ

Природна медицина — Мед, лимун, лук
Фото: Shutterstock, илустрација

Људи су лечили различите болести и стања уз помоћ лековитих својстава биља, хране и комбинација једног и другог миленијумима, а пошто природни лекови у највећем броју случајева немају никакве нежељене споредне ефекте и данас их многи људи радије користе уместо конвенционалних медикамената.

Биљна медицина је у ствари темељ модерне медицине и пружа много добробити. Ево које су њене предности: подстиче природно излечење, приступачнија је (финансијски) од конвенционалне, има мање или нимало споредних ефеката, подстиче имуни систем, стабилизује хормоне и метаболизам.

Ево најмоћнијих природних лекова:

Ђумбир

Ђумбир је снажан природни лек против болова и запаљенских процеса, а има и антибиотска својства, без обзира на то да ли га користите у свежем облику, као тинктуру, лековито уље…

Бели и црни лук

Црни и бели лук имају снажно антибактеријско дејство, делују против гљивица, а имају и својства која штите од рака. Бели лук један је од најчешће коришћених природних антибиотика широм света.

Ехинацеа

Ехинацеа је такође моћан природни лек, са антибактеријским својствима. Помаже код прехладе, грознице, запаљења синуса, инфекција уха, гљивичних инфекција стопала (атлетског стопала).

Тимијан

Есенцијално уље тимијана има снажно антимикробно и антисептичко дејство. Тимијан у различитим формама (чајеви, сирупи, тинктуре и слично) лечи кашаљ, купке са есенцијалним уљем тимијана смирују нервозу и ублажавају болове у зглобовима. Kад се наноси на кожу, помаже у ублажавању екцема, акни и сличних проблема.

Мед

За мед је познато да уништава више од 60 различитих сојева бактерија.

Kаранфилић

Есенцијално уље каранфилића такође делује антибактеријски, а често се користи у лечењу проблема са деснима (гингивитис, упала десни), успорава стварање плака на зубима и генерално побољшава орално здравље.

Kокосово уље

Такође делује антибактеријски, али и против гљивица и вируса, ако се узима орално, спречава продор патогених организама у систем органа за варење.

Уље дивљег оригана

Моћан природни лек против вируса, гљивица и бактерија. Има противупално дејство, а помаже код проблема са кожом (осип, псоријаза, екцем, акне, себореја), ублажава зубобољу, успорава пародентозу (повлачење десни), помаже код проблема са варењем.

Kанадски љутић

Побољшава здравље система органа за варење, ублажава симптоме гастритиса и цревних инфекција, а прилично је ефикасан и у борби против хеликобактер пилорија. Има антиупално, антибактеријско и антигљивично дејство.

Kористан је код инфекција ешерихијом коли јер спречава лепљење ове бактерије за зидове уринарног тракта.

Јабуково сирће

Има снажно противупално дејство и ублажава симптоме различитих запаљенских процеса у организму, од акни, преко гихта до артритиса.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб