Timočka KrajinaBorNaredne godine u Boru šest miliona dinara za pčelarstvo

Naredne godine u Boru šest miliona dinara za pčelarstvo

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima obišao pčelinjak Branislava Krstića u naselju Malazija

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima obišao je pčelinjak Branislava Krstića u naselju Malazija.

Pčelarstvo kao jedna od najstarijih privrednih grana, poslednjih godina na teritoriji grada Bora, beleži porast. Ubrzani razvoj pčelarstva podstakle su i subvencije kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima za kupovinu novih mašina ili unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Ove godine, iz lokalnog budžeta u Boru izdvojeno je 45 miliona dinara kao pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima danas je obišao pčelinjak Branislava Krstića u naselju Malazija koji je svojim radom, energijom i zalaganjem za kratko vreme formirao 58 društava. Iako se bavi pčelarstvom tek nekoliko godina, zahvaljujući subvencijama grada ove godine kupio je centrifugu i opremu za nova pčelinja društva. U svoju poljoprivrednu proizvodnju uložio je 110 hiljada dinara, od čega je imao povraćaj novca od 60 odsto. Krstić ističe da mu je pomoć izuzetno važna kako bi mogao da napreduje i sam razvija svoj pčelinjak.

„Pčelari su ove godine iskoristili subvencije kroz dva programa mera i to za kupovinu opreme i za mere kontrole bolesti i prihrane pčela. Naredne godine biće omogućene subvencije za kupovinu prikolica i transportnih vozila za pčelinja društva, a kroz saradnju sa naučnim institutima za 30 pčelara biće organizovana obuka za proizvodnju i analizu meda, kao i sadnju dvonamenskih biljaka koje se mogu koristiti i u stočnoj ishrani i za pašu pčela. Jedna od mera biće i edukacija pčelara u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, kako bi pospešili i maksimizirali svoje pčelinjake”, istakao je Nenad Kračunović, član Gradskog veća.

Naredne godine budžet za poljoprivredu iznosiće 46 miliona dinara, a samo za pčelarstvo biće izdvojeno 6 miliona dinara kroz program novih mera.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,340PratilacaLajkuj
4,210PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub