ВестиНе могу сви: Ево зашто је неким људима довољно да спавају само...

Не могу сви: Ево зашто је неким људима довољно да спавају само 6 сати

Девојка спава
Фото: Shutterstock, илустрација

Ако сте се питали како то да је неким људима сасвим довољно да спавају шест сати, ево одговора!

Научници су открили ген који људима омогућава да сасвим нормално функционишу, а да спавају само по неколико сати сваке ноћи.

Поента истраживања није да завидимо онима који то могу, већ се научници надају да би мутација тог гена могла да помогне у развоју нових лекова за деменцију, срчане болести, несаницу и озбиљне болести које настају као последица мањка сна.

Истраживачи са Универзитета у Kалифорнији пронашли су више од 50 породица којима је довољно мање од шест и по сати сна, да би савршено добро функционисали наредног дана. Анализирајући ове породице, утврдили су да они имају мутацију гена која је одговорна за ову „супермоћ“.

Приметно је било и да немају сви чланови породице овај ген, а онима који га немају, потребно је више од шест сати сна.

Да би утврдили да ли је заиста о томе реч, научници су изменили овај ген код лабораторијских мишева, и испоставило се да су након тога спавали 55 минута краће.

Kада је реч о људима, онима који имају овај ген је потребно око два сата сна мање него другима.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,801ПратилацаЛајкуј
4,396ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб