ВестиНису само "размажени и бунтовни": Ево у чему је предност најмлађе деце

Нису само „размажени и бунтовни“: Ево у чему је предност најмлађе деце

Старија сестра и њен млађи брат леже и забављају се
Фото: Shutterstock, илустрација

За најстарију децу кажу да најбрже сазревају, за средњу да се често осећају запостављено, док најмлађи важе за импулсивне и бунтовне, често размажене. Али, ако сте најмлађи у породици, имамо и добре вести за вас!

Нова истраживања показала су да су најмлађа деца у породици обично мршавија, здравија и живе дуже од својих старијих браћа и сестара.

Са друге стране, старија деца у породици склона су гојазности, повишеном крвном притиску, дијабетесу.

Гојазност

Када је реч о гојазности, преједање и мањак физичке активности су очигледни узроци, али у томе улогу игра и „ред рођења“. Истраживање спроведено 2015. на Новом Зеланду у којем је учествовало 13.400 парова браће и сестара, утврдило је да су старија деца за трећину склонија прекомерној килажи и за 40 одсто склонија гојазности, у односу на млађу браћу и сестре.

Разлог је, признају научници, мистерија. Ипак, професорка са Универзитета у Колумбији, Сандра Блек, верује да је разлог за то што су мајчини крвни судови приликом прве трудноће ужи, чиме се смањује доток нутријената до бебе у стомаку, па се праве веће залихе масти.

Код других трудноћа су крвни судови флексибилнији и нутријенти и крв лакше стижу до бебе.

Дијабетес

Судећи према студији спроведеној на Новом Зеланду, старија деца су изложена већем ризику оболевања од дијабетеса, зато што њихов организам слабије реагује на инсулин.

Научници верују да је разлог томе управо оно што је професорка Блек навела као могући узрок гојазност — прворођене бебе у мамином стомаку добијају мање нутријената.

„У мајчином телу се дешавају неке промене уколико је раније имала трудноће, а то може да утиче на развој детета”, сагласан је професор Скот Монтгомери.

Виши притисак

Студије су показале да 400 младих који имају млађу браћу и сестре имају виши притисак у односу на њих. Изгледа да млађа браћа и сестре умеју да нервирају оне старије јер је истраживање у Масачусетсу показало да млађи брат повећава свом старијем сроднику притисак за шест одсто, а млађа сестра за четири одсто.

Разлог је прилично једноставан — долазак новог члана у породицу значи да ће морати са неким да се боре за родитељску пажњу, што је стресно.

Алергије

Хипотеза хигијене односно чињеница да парови често претерују у одржавању хигијене када добију прво дете — све стерилишу и стално чисте, могла би да објасни зашто су млађа деца у породици мање склона алергијама.

Код старије деце је ризик од алергијског коњуктивитиса и алергија на храну скоро двапут већи него код најмлађе деце и за трећину већи него код средње рођене деце.

Постоји и теорија да старија деца „покупе“ инфекције у школи, донесу их кући и тиме од најранијег узраста излажу најмлађе овим организмима, тиме јачајући њихов имуни систем.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб