Timočka KrajinaBorOdržan 7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo”, publici se predstavili gosti iz...

Održan 7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo”, publici se predstavili gosti iz Hrvatske, Bugarske i drugih gradova Srbije

7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” u Boru
Foto: Grad Bor

Sedmi Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” u Boru počeo je defileom učesnika, a program je nastavljen u amfiteatru Doma kulture nastupom kulturno-umetničkih društava.

Osim domaćina, Kulturno-umetničkog društva „Bor”, publici su se predstavili i gosti iz Hrvatske, Bugarske i drugih gradova Srbije.

7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” u Boru
Foto: Grad Bor

„Drago mi je kada vidim da na jedan ovako lep način negujemo kulturu i tradiciju našeg naroda. Još jednom smo pokazali kako se poštuju drugi narodi, kako se cene kulture drugih zemalja, a svaka himna koja se mogla čuti zdušno je podržana od svih Borana. Jer to je Bor, to je ta različitost 21 nacije koje se međusobno poštuju, podržavaju i cene i koje na najbolji način pokazuju kako se živi u jednoj multinacionalnoj sredini. Hvala vam što zajedno gradimo ovu međunarodnu manifestaciju, a to je ono što ćemo nastaviti da radimo i u godinama pred nama, da negujemo kulturnu baštinu i duh tradicije kroz ovakve događaje”, istakao je graadonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić.

Iz godine u godinu, Festival napreduje i dobija na kvalitetu i masovnosti, a cilj ostaje isti, prezentacija tradicije i kulture jednog naroda. U trosatnom umetničkom programu, osim u pesmi i maestralnoj igri učesnika, publika je imala priliku da upozna kulturu i tradiciju drugih zemalja ali i jedinstvene nošnje. Najzapaženiji su bili gosti iz Hrvatske KUD „Bizovac” upravo zbog svoje nošnje koja je jedinstvena i unikatna, a sa kojom su na velikim festivalima odneli brojna priznanja.

„Lepo smo se družili i sprijateljili sa svim folklornim grupama. Publika nas je dobro prihvatila. Poštujemo kulturu, običaje i tradiciju drugih naroda, putujemo svake godine na festivale. Ne pričamo o politici i teškim temama, već plešemo, igramo i zabavljamo se, uživamo u svemu što nam se nudi”, istakao je Srećko Vuković, predsednik KUD „Bizovac” iz Hrvatske.

Za sve učesnike festivala u sali Gradske uprave upriličen je doček, tom prilikom gosti su izrazili zahvalnost na gostoprimstvu. Ovakve manifestacije su prilika da se gostima prikažu i prezentuju sve lepote grada Bora, turistički potencijali i bogate istorijske znamenitosti.

Dragan Petrović – KUD „Bor”
Foto: Grad Bor

„Nadamo se da smo opravdali očekivanja, kako i nas samih kao organizatora, tako i Gradske uprave koja stoji iz svega ovoga ali i publike naših sugrađana što nam je i bio cilj jer je osnova Festivala da prezentujemo našu kulturu i tradiciju drugim delegacijama ali isto tako da se naši sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom drugih zemalja”, istakao je na prijemu Dragan Petrović, KUD „Bor”.

Na Festivalu su učestvovali: KUD „Bor”, KUD „Petar Petrović Njegoš” Lovćenac, KUD „Bizovac”, iz Hrvatske, UC „Talija” iz Beograda, AKUD „Polet” iz Kladova i Ansambl „Kapanski” Razgrad iz Bugarske.

7. Međunarodni festival folklora „Zlatno kolo” u Boru
Foto: Grad Bor

Organizator ovogodišnjeg Festivala je Ustanova Centar za kulturu Bor, a pokrovitelj manifestacije Grad Bor.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,123PratilacaLajkuj
4,154PratilacaZaprati
1,245PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx