Тимочка КрајинаБорОдржан 7. Међународни фестивал фолклора „Златно коло”, публици се представили гости из...

Одржан 7. Међународни фестивал фолклора „Златно коло”, публици се представили гости из Хрватске, Бугарске и других градова Србије

7. Међународни фестивал фолклора „Златно коло” у Бору
Фото: Град Бор

Седми Међународни фестивал фолклора „Златно коло” у Бору почео је дефилеом учесника, а програм је настављен у амфитеатру Дома културе наступом културно-уметничких друштава.

Осим домаћина, Културно-уметничког друштва „Бор”, публици су се представили и гости из Хрватске, Бугарске и других градова Србије.

7. Међународни фестивал фолклора „Златно коло” у Бору
Фото: Град Бор

„Драго ми је када видим да на један овако леп начин негујемо културу и традицију нашег народа. Још једном смо показали како се поштују други народи, како се цене културе других земаља, а свака химна која се могла чути здушно је подржана од свих Борана. Јер то је Бор, то је та различитост 21 нације које се међусобно поштују, подржавају и цене и које на најбољи начин показују како се живи у једној мултинационалној средини. Хвала вам што заједно градимо ову међународну манифестацију, а то је оно што ћемо наставити да радимо и у годинама пред нама, да негујемо културну баштину и дух традиције кроз овакве догађаје”, истакао је граадоначелник града Бора Александар Миликић.

Из године у годину, Фестивал напредује и добија на квалитету и масовности, а циљ остаје исти, презентација традиције и културе једног народа. У тросатном уметничком програму, осим у песми и маестралној игри учесника, публика је имала прилику да упозна културу и традицију других земаља али и јединствене ношње. Најзапаженији су били гости из Хрватске КУД „Бизовац” управо због своје ношње која је јединствена и уникатна, а са којом су на великим фестивалима однели бројна признања.

„Лепо смо се дружили и спријатељили са свим фолклорним групама. Публика нас је добро прихватила. Поштујемо културу, обичаје и традицију других народа, путујемо сваке године на фестивале. Не причамо о политици и тешким темама, већ плешемо, играмо и забављамо се, уживамо у свему што нам се нуди”, истакао је Срећко Вуковић, председник КУД „Бизовац” из Хрватске.

За све учеснике фестивала у сали Градске управе уприличен је дочек, том приликом гости су изразили захвалност на гостопримству. Овакве манифестације су прилика да се гостима прикажу и презентују све лепоте града Бора, туристички потенцијали и богате историјске знаменитости.

Драган Петровић – КУД „Бор”
Фото: Град Бор

„Надамо се да смо оправдали очекивања, како и нас самих као организатора, тако и Градске управе која стоји из свега овога али и публике наших суграђана што нам је и био циљ јер је основа Фестивала да презентујемо нашу културу и традицију другим делегацијама али исто тако да се наши суграђани упознају са културном баштином других земаља”, истакао је на пријему Драган Петровић, КУД „Бор”.

На Фестивалу су учествовали: КУД „Бор”, КУД „Петар Петровић Његош” Ловћенац, КУД „Бизовац”, из Хрватске, УЦ „Талија” из Београда, АКУД „Полет” из Кладова и Ансамбл „Капански” Разград из Бугарске.

7. Међународни фестивал фолклора „Златно коло” у Бору
Фото: Град Бор

Организатор овогодишњег Фестивала је Установа Центар за културу Бор, а покровитељ манифестације Град Бор.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб