Timočka Timočka
Početna / Timočka Krajina / Boljevac / Održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarskog upravnog okruga

Održan sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarskog upravnog okruga

Saradnja Sektora za vanredne situacije, štabova za vanredne situacije, lokalnih samouprava i drugih institucija u čijoj je nadležnosti reagovanje na elementarne nepogode od izuzetne je važnosti za preventivno reagovanje i smanjenje rizika i štete od eventualnih poplava i drugih vanrednih situacija, ocenjena je danas u Zaječaru.

Državni sekretar Bojan Jocić, na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave i komandantima i načelnicima štabova za vanredne situacije Borskog i Zaječarkog upravnog okruga, istakao je da svi, zajedno, u okviru svojih nadležnosti treba da učine sve kako bi se smanjile posledice izazvane vanrednim situacijama.

Jocić je naglasio da je cilj ovih sastanaka, koji su do sada održani u pet okruga u Srbiji, koji obuhvataju ukupno 35 lokalnih samouprava, definisanje kriznih tačaka vezanih za probleme koji se usled elementarnih nepogoda pojavljuju svake godine na istim mestima.

Prema njegovim rečima, potrebno je na osnovu toga definisati jasan plan mera koje treba preduzeti u narednom periodu kako bi se te tačke sanirale.

„Suština je da svi delujemo zajedno, u sinergiji, i da zaštitimo ljudske živote i imovinu građana. Republika Srbija trudiće se da obezbedi sva neophodna sredstva kako bi se problemi koji postoje rešili”, rekao je Jocić.

Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije, Luka Čaušić istakao je da ova inicijativa koju je pokrenuo ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, već daje rezultate jer su već uočeni problemi sa kojima se okruzi susreću i već se radi na njihovom sistemskom rešavanju.

„Cilj ovih sastanaka je da se pojačaju preventivne mere, definišu ključni problemi i iznađu najbolja rešenja za njihovo rešavanje”, zaključio je Čaušić.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je ta lokalna samouprava u prethodnom periodu u značajnoj meri dala doprinos radu Sektora za vanredne situacije, što svakako ne bi mogla da uradi bez dobre koordinacije sa državom. On se zahvalio vatrogasno-spasilačkoj jedinici i načelniku Policijske uprave na pomoći u podizanju kapaciteta lokalne samouprave za adekvatno reagovanje i zaštitu od poplava kojima je ovaj okrug bio pogođen.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da se Zaječarski okrug 2010. susreo sa najvećim problemima izazvanim poplavama, što je bila velika opomena i upozorenje i kada je grad uz pomoć Republike sanirao posledice i obezbedio obale Belog Timoka.

„Od 2010. kada nas je zadesila ona nesreća sa katastrofalnim poplavama, zaista smo mnogo uradili na rešavanju problema. Ovaj sastanak treba da bude prvi u nizu da pričamo upravo o tome. Uradili smo dosta na zaštiti od izlivanja reka, ali mora još mnogo da se radi na zaštiti od bujica. Ljudi iz Sektora za vanredne situacije pokazali su se sposobni kad su u pitanju poplave. Takođe, ovom prilikom želim da upozorim ljude i da ne pale po poljima rastinje, jer na taj način ugrožavaju i sebe i druge”, naveo je Ničić.

Možda će Vas zanimati

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 16. april 2021.

Petak pred nama donosi energiju Sunca koje pravi kvadrat sa Plutonom. Ovo je aspekt koji …

Mestimično oblačno sa sunčanim periodima, najviša dnevna temperatura do 14 stepeni

U Srbiji ujutro hladno sa slabim mrazom, ponegde po kotlinama magla. U toku dana pretežno …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica