Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održana 33. sednica Skupštine grada Zaječara: Usvojen budžet za 2020. godinu
33. sednica Skupštine grada Zaječara

Održana 33. sednica Skupštine grada Zaječara: Usvojen budžet za 2020. godinu

U Zaječaru je održana 33. sednica Skupštine grada Zaječara, na kojoj je usvojena Odluka o budžetu grada Zaječara sa Kadrovskim planom za narednu godinu. Budžet za 2020. godinu iznosi 2.4 milijarde dinara.

Odbornici su usvojili i Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2020. godinu, kao i Nacrt Odluke o utvrđivanju koeficijenata za nepokretnosti po cenama i prosečnih cena odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za 2019. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni.

33. sednica Skupštine grada Zaječara

Na sednici je usvojena i Odluka o konverziji potraživanja grada Zaječara u udeo Grada, u kapitalu Akcionarskog društva „IKARBUS” Fabrika autobusa i specijalizovanih vozila Beograd. Takođe, većinom glasova, usvojena je i Odluka o okončanju postupka likvidacije nad Sportsko poslovnim centrom „Timok” DOO Zaječar u likvidaciji. Usvojena je i Odluka o kontroli prijema i realizacije donacija grada Zaječara, Odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada Zaječara, neposrednom pogodbom, bez naknade, radi izgradnje ulice Cvetka Cvetkovića, kao i Odluka o otuđenju nepokretnosti u ulici Đure Đakovića, iz javne svojine grada Zaječara, prikupljanjem ponuda.

33. sednica Skupštine grada Zaječara

Odbornici su zeleno svetlo dali i na Odluku o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije, za racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije na teritoriji grada Zaječara, kao i Rešenje o imenovanju stručnog tima za realizaciju tog projekta. Na sednici je izmenjena Odluka o opštem kućnom redu u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji Grada i data saglasnost JKSP „Zaječar” na cenu toplotne energije.

33. sednica Skupštine grada Zaječara

Na sednici su usvojena i rešenja o razrešenju direktorke Centra za Socijalni rad u Zaječaru i člana Školskog odbora Ekonomsko-trgovinske škole.

Najviše polemike među odbornicima je bilo oko budžeta. Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije je istakla da je za narednu godinu planirano manje izdvajanja za kapitalne investicije nego u 2019. godini, ali je predviđen novac za rekonstrukciju Zdravstvenog i srednjoškolskog centra, kao i za druge projekte koji se realizuju sa Kancelarijomza javna ulaganja i ministarstvima RS.

Nenad Ristović — šef Odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović”

Nenad Ristović, šef Odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović”, podsetio je da je u 2019. godini budžetom planirano da se od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke (osim samodoprinosa) u gradsku kasu slije oko 919 miliona dinara. Međutim, u 2020. godini po toj osnovi planiran je prihod od oko 980 miliona dinara, što je tačno za onoliko više koliko je predviđeno povećanjem plata u javnom sektoru.

Stefan Zankov — predsednik Skupštine grada Zaječara

Predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov je rekao da je potrebno vreme da se izađe iz dugova. Zankov je naglasio da se budžet pravi na osnovu određenih uputstava, Državne revizorske institucije i dodao da nema održivog budžeta dok se ne podigne zapolenost u Zaječaru, a druga važna poruka je da Grad Zaječar radi sve da se podigne zaposlenost u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Miša Stanojlović — član opozicione odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović”

Član opozicione odborničke grupe „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović” Miša Stanojlović rekao je da budžet grada nikada nije realno planiran. On je takođe naveo da je na Starom groblju, bezmalo 18.000 grobnih mesta, dok ih je na Novom groblju od 1200 do 1300, te da oko 70 odsto građana plaća grobljanske usluge.

33. sednica Skupštine grada Zaječara

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da se prethodnih dana preko društvenih mreža vodi neprimerena hajka sa navodima da se prodaju kosti nečijih predaka. Ničić je rekao da je interes grada poboljšanje usluga komunalnih delatnosti, upravljanja i održavanja groblja, sahranjivanja i pružanja usluga pogrebnih delatnosti, a koje bi bile definisane projektom javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije.

Boško Ničić — gradonačelnik Zaječara

Ničić je dodao i da je aktom koji se usvaja predviđeno da cene usluga kontroliše Skupština grada i da grad Zaječar nikome ne prodaje groblje, već poverava održavanje usluga adekvatnog održavanja na određeni vremenski period.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — Zima

Sunce “izaziva” sneg: Danas umereno oblačno sa sunčanim periodima

U Srbiji ujutro umeren, ponegde i jak mraz, mestimično sumaglica i magla. U toku dana …

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 18.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – ponedeljak, 18.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 47 novoobrađenih PCR i AG …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica