Вести"Упс, омакло се": Колико често је нормално испуштати гасове, а када треба...

„Упс, омакло се“: Колико често је нормално испуштати гасове, а када треба да се забринете?

Мушкарац испушта гасове док се његова девојка држи за нос
Фото: Getty Images, илустрација

Било вам смешно или непријатно чињеница је да сви имају гасове. Непријатна појава због које црвенимо у друштву може бити изазвана бројним факторима.

Неки просек који су израчунали експерти је да свака особа избаци од 5 до 15 гасова током дана.

Тим лекара опште праксе из Велике Британије открио је главне кривце за појачану појаву гасова, као и да она може бити симптом неког озбиљнијег обољења.

Ово су шест разлога због којих чешће „пуштате голуба“, како се у нашем народу духовито каже…

Газирана пића

Заједно са жвакама и испијањем течности на сламчицу, ова врста пића за 50 % повећава појаву гасова јер узрокује заустављање ваздуха у дебелом цреву.

Упала црева

Гасови су врло често симптом запаљенских болести црева (ИБД), у које спадају спадају Кронова болест и улцерозни колитис. Симптоми ИБД-а укључују бол или надимање стомака, умор и хроничну дијареју, као и гасове.

Превише поврћа

Купус, клице и броколи садрже угљене-хидрате који отежавају пробаву, тако што се дуже задржавају у стомаку и стварају гасове. У храну која изазива гасове спадају: прокељ, купус, карфиол, броколи, шљиве, трешње, као и храна с високим садржајем растворљивих влакана као што су пасуљ, грашак и сочива.

Синдром иритабилног колона

Синдром иритабилног колона, познат и као синдром нервозних црева, јесте хронично стање које карактеришу бол у стомаку, грчеви, гасови, надимање и поремећен ритам пражњења столице. Код овог стање помажу вежбање, смањење уноса зачињене хране и избегавање тешко сварљиве хране као што су пасуљ и броколи.

Прерађена храна

Брза храна попут хамбургера и пица ремети равнотежу здравих бактерија у вашим цревима. Исти ефекат имају прерађевине. Уколико претерујете са брзом и прерађеном храном, а прескачете воће и поврће, нарушићете равнотежу бактерија у вашим цревима, што ће за последицу имати вишак гасова.

Целијакија

Ако сте приметили да већ дуже време мучите муку с гасовима, можда би требало да проверите да немате целијакију. Остали симптоми овог обољења које подразумева трајну нетоларанцију на глутен, беланчевине пшенице, јечма и ражи, укључују затвор, болове у стомаку и генерално сметње у пробави.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб