ВестиОдржана 39. седница Скупштине града Зајечара

Одржана 39. седница Скупштине града Зајечара

39. седница Скупштине града Зајечара

У Дому културе у Котлујевцу одржана је 39. седница Скупштине града Зајечара сазвана по хитном поступку. Дневни ред овог заседања садржао је шест тачака, међу којима и Одлука о изменама и допунама одлуке о распореду радног времена обављања трговинских, угоститељских и занатских делатности.

39. седница Скупштине града Зајечара одржана је у сали Дома културе у Котлујевцу у циљу спречавања и сузбијања болести корона вируса. Сва лица која су присуствовала заседању дужна су била да се придржавају превентивних мера у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести.

Стефан Занков, председник Скупштине града Зајечара, је отворио 39. седницу Скупштине града Зајечара, након што је стручна служба извршила бројање одборника, констатовао да седници Скупштине града Зајечара присуствује 32 одборника и да постоји кворум за пуноважан рад.

39. седница Скупштине града Зајечара

Осим одборника седници Скупштине присуствовали су: заменица градоначелника града Зајечара, члан Градског већа, заменик председника Скупштине града Зајечара, секретар Скупштине града Зајечара, известиоци материјала који се разматра на седници и представници средстава јавног информисања.

Одборници су већином гласова усвојили Одлуку о избору чланова верификационог одбора, као и Извештај Градске изборне комисије града Зајечара о додели мандата одборника по престанку мандата одборнику Скупштине града Зајечара пре истека времена на које је изабран I број 013-42/2020 од 14.09.2020. године.

Скупштина је већином гласова донела одлуку и о потврђивању мандата одборнику Александру Живковићу, након које је Живковић поднео заклетву.

Највећу полемику на 39. Седници Скупштине града Зајечара изазвала су тачке 4. и 5, односно Претрес Предлога Одлуке о комуналном реду на територији града Зајечара и Претрес Предлога Одлуке о изменама и допунама Одлуке о распореду радног времена обављања, трговинске, угоститељске и занатске делатности.

39. седница Скупштине града Зајечара

У предлогу Одлуке стоји да изузетно, када се прогласи ванредна ситуација на територији града Зајечара или када су другим актом надлежног органа за спречавање ширења заразних болести примењује се радно време поменутих објеката које одреди Штаб за ванредне ситуације.

Одборник ДС Милош Стојадиновић поставио је питање зашто Скупштина сада доноси ову Одлуку када то није био случај са раније донетим мерама ШВС.

Милош Стојадиновић — одборник Демократске странке

„Ако ми доносимо овакву измену одлуке данас, да ли то значи да је ШВС града Зајечара до сада, мимо закона, прописивао радна времена ових објеката? Не видим разлог да данас доносимо овакву одлуку, ако је ШВС и пре доношења ове одлуке одређивао радно време наведених објеката”, рекао је Стојадиновић.

Стојадиновић је на крају свог излагања поднео амандман на поменуте одлуке.

Одборник покрета Групе грађана „Победа ЗА наш град – Др Ненад Ристовић” упитао је да ли је увођење нужничких јама поред септичких, као и осветљавање јавних површина, и замене сијалица, ствар за хитну седницу и како ће то утицати на боље здравље грађана града на Тимоку.

„Нисте нам рекли разлог због чега смо се окупили по хитном поступку. Од понедељка у свим медијима, стоји да је град Зајечар, уз Крагујевац и Панчево, град ‘епидемиолошка бомба’. Да ли ми можете појаснити у којој одлуци смо увели мере, које ће утицати на спречавање ширења инфекције и на побољашање здравља грађана. Ако не можете ви да ми то образложите, позивам новинаре после Скупштине града, одржаћу конференцију са подацима од 1. септембра до данас, каква је ситуација у Зајечару”, истакао је Ристовић који је након Скупштине града Зајечара одржао конференцију за медије.

Марина Милић, заменица градоначелника Зајечара истакла је да су све одлуке које су донете до сада у складу са законом и да о томе нема говора.

Марина Милић — заменица градоначелника града Зајечара

„Сви су били у обавези да примењују све што је донео кризни штаб као и градски Штаб за ванредне ситуације. Када говоримо о тачкама 4. и 5. Скупштина је морала да донесе овакву Одлуку како би постојао правни основ да комунална милиција изрекне новчану казну, што до сада није био случај. Уколико неко од одборника установи да Одлуке ипак нису у складу са законом, постоји јасно дефинисана процедура како се у том случају поступа”, казала  је заменица градоначелника Зајечара Марина Милић.

Одлуке тачака 4. и 5. дневног реда су на крају већином гласова усвојене на 39. седници Скупштине града Зајечара, а усвојен је и Закључак о давању позитивног мишљења.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб