Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održana 39. sednica Skupštine grada Zaječara
39. sednica Skupštine grada Zaječara

Održana 39. sednica Skupštine grada Zaječara

U Domu kulture u Kotlujevcu održana je 39. sednica Skupštine grada Zaječara sazvana po hitnom postupku. Dnevni red ovog zasedanja sadržao je šest tačaka, među kojima i Odluka o izmenama i dopunama odluke o rasporedu radnog vremena obavljanja trgovinskih, ugostiteljskih i zanatskih delatnosti.

39. sednica Skupštine grada Zaječara održana je u sali Doma kulture u Kotlujevcu u cilju sprečavanja i suzbijanja bolesti korona virusa. Sva lica koja su prisustvovala zasedanju dužna su bila da se pridržavaju preventivnih mera u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Stefan Zankov, predsednik Skupštine grada Zaječara, je otvorio 39. sednicu Skupštine grada Zaječara, nakon što je stručna služba izvršila brojanje odbornika, konstatovao da sednici Skupštine grada Zaječara prisustvuje 32 odbornika i da postoji kvorum za punovažan rad.

39. sednica Skupštine grada Zaječara

Osim odbornika sednici Skupštine prisustvovali su: zamenica gradonačelnika grada Zaječara, član Gradskog veća, zamenik predsednika Skupštine grada Zaječara, sekretar Skupštine grada Zaječara, izvestioci materijala koji se razmatra na sednici i predstavnici sredstava javnog informisanja.

Odbornici su većinom glasova usvojili Odluku o izboru članova verifikacionog odbora, kao i Izveštaj Gradske izborne komisije grada Zaječara o dodeli mandata odbornika po prestanku mandata odborniku Skupštine grada Zaječara pre isteka vremena na koje je izabran I broj 013-42/2020 od 14.09.2020. godine.

Skupština je većinom glasova donela odluku i o potvrđivanju mandata odborniku Aleksandru Živkoviću, nakon koje je Živković podneo zakletvu.

Najveću polemiku na 39. Sednici Skupštine grada Zaječara izazvala su tačke 4. i 5, odnosno Pretres Predloga Odluke o komunalnom redu na teritoriji grada Zaječara i Pretres Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o rasporedu radnog vremena obavljanja, trgovinske, ugostiteljske i zanatske delatnosti.

39. sednica Skupštine grada Zaječara

U predlogu Odluke stoji da izuzetno, kada se proglasi vanredna situacija na teritoriji grada Zaječara ili kada su drugim aktom nadležnog organa za sprečavanje širenja zaraznih bolesti primenjuje se radno vreme pomenutih objekata koje odredi Štab za vanredne situacije.

Odbornik DS Miloš Stojadinović postavio je pitanje zašto Skupština sada donosi ovu Odluku kada to nije bio slučaj sa ranije donetim merama ŠVS.

Miloš Stojadinović — odbornik Demokratske stranke

„Ako mi donosimo ovakvu izmenu odluke danas, da li to znači da je ŠVS grada Zaječara do sada, mimo zakona, propisivao radna vremena ovih objekata? Ne vidim razlog da danas donosimo ovakvu odluku, ako je ŠVS i pre donošenja ove odluke određivao radno vreme navedenih objekata”, rekao je Stojadinović.

Stojadinović je na kraju svog izlaganja podneo amandman na pomenute odluke.

Odbornik pokreta Grupe građana „Pobeda ZA naš grad – Dr Nenad Ristović” upitao je da li je uvođenje nužničkih jama pored septičkih, kao i osvetljavanje javnih površina, i zamene sijalica, stvar za hitnu sednicu i kako će to uticati na bolje zdravlje građana grada na Timoku.

„Niste nam rekli razlog zbog čega smo se okupili po hitnom postupku. Od ponedeljka u svim medijima, stoji da je grad Zaječar, uz Kragujevac i Pančevo, grad ‘epidemiološka bomba’. Da li mi možete pojasniti u kojoj odluci smo uveli mere, koje će uticati na sprečavanje širenja infekcije i na poboljašanje zdravlja građana. Ako ne možete vi da mi to obrazložite, pozivam novinare posle Skupštine grada, održaću konferenciju sa podacima od 1. septembra do danas, kakva je situacija u Zaječaru”, istakao je Ristović koji je nakon Skupštine grada Zaječara održao konferenciju za medije.

Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara istakla je da su sve odluke koje su donete do sada u skladu sa zakonom i da o tome nema govora.

Marina Milić — zamenica gradonačelnika grada Zaječara

„Svi su bili u obavezi da primenjuju sve što je doneo krizni štab kao i gradski Štab za vanredne situacije. Kada govorimo o tačkama 4. i 5. Skupština je morala da donese ovakvu Odluku kako bi postojao pravni osnov da komunalna milicija izrekne novčanu kaznu, što do sada nije bio slučaj. Ukoliko neko od odbornika ustanovi da Odluke ipak nisu u skladu sa zakonom, postoji jasno definisana procedura kako se u tom slučaju postupa”, kazala  je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić.

Odluke tačaka 4. i 5. dnevnog reda su na kraju većinom glasova usvojene na 39. sednici Skupštine grada Zaječara, a usvojen je i Zaključak o davanju pozitivnog mišljenja.

Možda će Vas zanimati

Grad Zaječar — Centar

Danas sunčano i lepo vreme, najviša dnevna temperatura do 23 stepena

U Srbiji toplo, u većini krajeva pretežno sunčano. Samo će jutro po kotlinama i duž …

Odbojkašice Zaječara poražene od Valjeva u 4. kolu Prve “B” lige Srbije

Odbojkašice Zaječara pretrpele su drugi uzastopni poraz u Prvoj “B” lige Srbije, pošto su u …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica