Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održana 47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga
47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Održana 47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

U Zaječarskom upravnom okrugu održana je 47. sednica Saveta ovog okruga, na kome su razmatrane teme iz oblasti rada i funkcionisanja državnih i lokalnih organa. Takođe, razgovaralo se i o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2020. godine, zatim o funkcionisanju i radu republičkih inspekcijskih službi, funkcionisanju i radu jedinica lokalnih samouprava, kao i o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru biće produžena do kraja 2020. godine, rekao je dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, nakon održane sednice.

dr Ivan Bošnjak — državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

„Mera zabrane zapošljavanja u javnom sektoru doneta je 2013. godine na početku fiskalne konsolidacije i pokazala se kao ispravna odluka. Ono što je naše Ministarstvo imalo za zadatak bilo je da uspostavi sistem stručnog usavršavanja, ali i razvoj elektronske uprave. Kroz ova dva segmenta pokušali smo da kompenzujemo nedostatak ljudi, da pratimo trendove, ali i da omogućimo uštedu koju je bilo neophodno ostvariti. Ostao je mehanizam da se kroz komisiju i dalje odobravaju zapošljavanja u javnom sektoru i na lokalu i na državnom nivou. Očekujemo da će se kroz stabilizaciju ovog sistema u 2020. godini doći do odgovarajućeg načina. Tako će svi oni delovi sistema gde je potrebno zaposliti nove ljude, omogućiti zapošljavanje kroz planiranje zarada i planiranja upravljanja tim kadrovima”, istakao je, između ostalog, dr Ivan Bošnjak.

47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Bošnjak je dodao da će lokalne samouprave, osim učešćima na konkursima, za realizaciju svojih potreba moći će da konkurišu za sredstva i kod nadležnog Ministarstva.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima raspisan konkurs sa 520 miliona dinara, koji su na raspolaganju opštinama i gradovima iz Srbije. Tako bi sve potrebe koje opštine imaju na lokalu, što se tiče i infrastrukture i objekata, mogli bi da se osavremene, rekonstruišu i izgrade zgrade neke lokalne službe.”

47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Propisi bi trebali biti fleksibilniji u pojedinim slučajevima, jer neke sredine poput Zaječara, ne mogu da ispune zahteve određenih propisa kada su kadrovi u pitanju, poručio je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Boško Ničić — gradonačelnik Zaječara

„Moramo postaviti i zakonske odredbe, ali i život i praksu moramo postaviti fleksibilnije u odnosu na ono što piše u Zakonu. Zapošljavanje i primene nekih zakonskih odredbi u pojedinim sredinama su potpuno neprimenljive. Govorim o tome da se traži određena struktura kadrova sa određenim iskustvima. Zaječar je na ivici da već ne može da ispuni pojedine zahteve za neke poslove. Takođe, manjak zdravstvenih radnika i zabrana zapošljavanja predstavlja ogroman problem za građane u manjim i seoskim sredinama, jer sve više ljudi ostaje bez ikakve zdravstvene zaštite”, kaže Ničić.

Predsednik Opštine Boljevac dr Nebojša Marjanović istakao je da nadležni u Boljevcu strahuju da bi najavljene novine o organizaciji katastra mogle da dovedu do toga da ova lokalna samouprava ostane bez službe katastra, što bi bio veliki problem. Takođe, Marjanović je najavio da će Boljevac konkurisati projektom za izgradnju učeničkog doma.

dr Nebojša Marjanović — predsednik Opštine Boljevac

„U Boljevcu želimo da ostvarimo bolju perspektivu naših srednjih škola, s obzirom da broj učenika opada. Odlučili smo da konkurišemo projektom ’Izgradnja učeničkog doma’. Kasnije ćemo probati i da dobijemo sredstva i za opremanje tog prostora, tako da bismo do jeseni obezbedili učenički dom za 30 đaka. Tako bi određeni broj učenika, iz drugih gradova iz regiona, došli da pohađaju nastavu po modelu dualnog obrazovanja u Boljevcu”, rekao je Marjanović.

Na 47. sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga bila je i tema povezivanja lokalnih samouprava sa Beogradom, ministarstvima i Vladom Srbije.

Vladan Paunović — načelnik Zaječarskog upravnog okruga

„Biće upućen zahtev i ministarstvima i Vladi Srbije da se ubuduće malo više čuje glas lokalnih sredina. Tako bi potrebe građana na ovom prostoru bile ispunjenije. Tu se pre svega misli na rešavanje određenih infrastrukturnih, kadrovskih i organizacionih problema. Zaječarski upravni okrug će nastojati i dalje da poveže lokalne samouprave Boljevca, Knjaževca, Zaječara i Sokobanje, sa ostatkom Srbije. Na taj način ostvarićemo i bolju komunikaciju. Tu pre svega mislim na izgradnju brze saobraćajnice ka Koridoru 10, zatim regionalni put od Zaječara prema Knjaževcu, potom povezivanje Sokobanje sa Koridorom 10. Takođe je bitan i završetak pruge od Niša prema Zaječaru”, rekao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

47. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga

Na ovoj sednici se moglo čuti još da državni organi na prostoru Zaječara dobro rade, ali da postoji problem nedovoljnog broja ljudi, kao i starosna struktura radnika. Takođe, prioritet u narednom periodu biće i borba protiv sive ekonomije i borba protiv kriminala i korupcije.

Možda će Vas zanimati

Hapšenje — Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije — COVID-19

PU Zaječar: Zaječarka uhapšena zbog kršenja mera samoizolacije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su S. N. (1972) zbog postojanja osnova sumnje …

Gimnazija Zaječar

Gimnazija Zaječar: Počelo prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za učenike sa posebnim sposobnostima

Danas počinje prijavljivanje za polaganje prijemnog ispita za upis u IT odeljenje zaječarske Gimnazije za …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica