Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održana akcija o važnosti pregleda dojki „Daj pedalu raku” u Zaječaru
Manifestacija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

Održana akcija o važnosti pregleda dojki „Daj pedalu raku” u Zaječaru

Kako bi se podigla svest ljudi, a posebno žena, o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki i ranog otkrivanja drugih „ženskih“ bolesti, danas je na zaječarskom Trgu oslobođenja održana akcija „Daj pedalu raku”.

Akcija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

„Daj pedalu raku” je projekat koji petu godinu za redom Ženski centar „Milica” realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra „Kragujevac”, Kliničkog centra „Niš”.

U okviru manifestacije, na Trgu je organizovan štandovski deo gde su podeljeni bedževi, dok je doktorka Vera Najdanović, ginekolog-akušer zaječarskog Zdravstvenog centra, razgovarala sa građanima o važnosti prevencije.

dr Vera Najdanović Mandić — ginekolog ZC Zaječar

„Kod nas u Domu zdravlja se sprovodi skrining za dojku, kao i skrining za rak grlića materice. Za rak grlića materice uzimamo sve žene od 25. do 69. godine jednom u tri godine da dođu na Papanikolau test, a za rak dojke u skriningu su žene od 50. do 69. godine, koje se pozivaju jednom na dve godine na mamografiju – skrining test za rano otkrivanje raka dojke. Inače, rak dojke je na prvom mestu kod žena po oboljevanju i u vrhu smo Evrope i sveta po tome”, rekla je dr Vera Najdanović Mandić, ginekolog ZC Zaječar.

Najdanović je takođe dodala i da je Dom zdravlja na raspolaganju svim ženama radi dobijanja informacija, kao i da svako godište ima svoj mesec koje se poziva jednom na dve godine.

Akcija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

„Daj pedalu raku” ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam koji je idealan kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji posle operacije raka dojke.

Projekat će podržati i aktivno uzeti učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, sportisti, mediji iz 22 grada i opština u Srbiji i to Beograda, Kragujevca Niša, Novog Sada, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Sombora, Čačka, Užica, Arilja, Aranđelovca, Velikog Gradišta, Zaječara, Topole, Trstenika, Kraljeva, Kučeva, Svrljiga, Smedereva, Gornjeg Milanovca, Jošaničke Banje i Vrnjačke Banje.

Akcija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

O važnosti bavljenja sportom govorio je Dragiša Simonović, predsednik Sportskog saveza Grada Zaječara i dugogodišnji nastavnik fizičkog vaspitanja.

Dragiša Simonović — predsednik sportskog saveza grada Zaječara

„Živeti danas zdravi način života nije samo biti zdrav i ne ići kod lekara, baš naprotiv, živeti zdravi način života je način na koji živimo i radimo sve ono što je potrebno da bismo bili zdravi. Znači, pravilno se hraniti i jesti zdravu organsku hranu, baviti se fizičkim aktivnostima i redovno kontrolisati svoje zdravlje. Sportski savez grada Zaječara, uz pomoć Gradske uprave, pokušava da stvori uslove i omogući svim ljudima našeg grada da se što više bave sportom, a to podrazumeva pravljenje terena, objekata, kao i organizovanja raznih manifestacija koje služe u svrhu zdravog načina života”, istakao je Dragiša Simonović, predsednik sportskog saveza grada Zaječara.

Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou.

Akcija „Daj pedalu raku” u Zaječaru

Godišnje od raka dojke, koji je izlečiv preko 90% ako se otkrije na vreme, umre 1.600 žena, ali nemojmo zanemariti podatak da rak dojke preživi 3.000 žena zahvaljujući činjenici da se rak otkrio i lečio na vreme odgovarajućim terapijama.

dr Vera Najdanović Mandić — ginekolog ZC Zaječar

Možda će Vas zanimati

Timočka Krajina — COVID-19

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – 14.01.2021.

Epidemiološka situacija na teritoriji Timočke Krajine – četvrtak, 14.01.2021.ZAJEČARNa osnovu 66 novoobrađenih PCR i AG …

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 20. januara u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 20. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica