Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Одржана манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару
Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

Одржана манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

Завод за јавно здравље „Тимок” Зајечар одржао је манифестацију едукативног карактера под слоганом „Март – месец борбе против рака” на Тргу ослобођења у Зајечару. Манифестација је реализована поводом обележавања Месеца борбе против рака.

Чланови Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар разговарали су са суграђанима и делили здравствено едукативни материјал на зајечарском скверу. Заинтересовани пролазници и посетиоци штанда могли су добити све неопходне информације од стране здравствених радника за спречавање и рано откривање малигних болести.

др Ивана Ћирић — специјалиста социјалне медицине

„Циљ ове кампање које годинама уназад траје је да делујући на превентивним мерама смањимо број нових обољевања од карцинома. На овај начин покушавамо да свест грађана о овој болести подигнемо на виши ниво. Разговором са грађанима указујемо им на то да смо сви ми одговорни за своје лично здравље и да правовременим јављањем лекару карцином итекако може да се излечи”, рекла је др Ивана Ћирић, специјалиста социјалне медицине и радник Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар, одсек за промоцију здравља и здравственог васпитања.

Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

У Србији се сваке године забележи око 36 хиљада нових случајева карцинома. На територији Зајечарског округа највиша стопа инциденције од малигних тумора је регистрована код мушкараца општине Зајечар, а најнижа је код жена општине Сокобања. Што се тиче Борског округа највиша стопа инциденције од малигних тумора је регистрована код мушкараца општине Бор, а најнижа је код жена општине Неготин.

Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

Када су у питању подаци од чега најчешће мушкарци на територији Зајечарског и Борског округа обољевају и даље водеће место припада карциному плућа, а након тога је карцином простате. Код женске популације карцином дојке је и даље најзаступљенији карцином, а након тога карцином дебелог црева.

Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

Ћирић додаје и то да број оболелих из године у годину расте и да се старосна граница за појаву карцинома смањује ка млађој популацији, као и да млади људи не посећују редовно лекаре. Наследни фактори имају велики утицај на појаву карцинома, али чак две трећине фактора који утичу на његов настанак јесу фактори на које може да се утиче и делује мењањем свог начина живота и понашања. Ћирић је такође указала и на неопходност већег ангажовања на превентиви и раном откривању рака, што Република Србија и чини увођењем организованих скрининг програма.

Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

„Република Србија је започела са постепеним увођењем организованог скрининга рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке од 2012. године. Програми скрининга значајно смањују морталитет од рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке. Скрининг представља препознавање до тада неоткривене болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој, тј. асимптоматској циљној популацији. Циљ скрининга рака дојке је смањивање морталитета док се са организованим скринингом рака грлића материце и рака дебелог црева, смањују и инциденција и морталитет”, истиче др Ивана Ћирић.

Манифестација „Март – месец борбе против рака” у Зајечару

За успешност скрининга неопходна је јасно дефинисана одговорност појединаца у свакој фази и квалитетна сарадња свих актера – од домова здравља, института и завода за јавно здравље, преко здравствених установа секундарног и терцијарног нивоа, до РФЗО-а и Министарства здравља. Карцином је излечива болест и ако се открије на време може се лечити као и било која друга.

Можда ће Вас занимати

Јесен, лишће, девојка

Данас претежно облачно и хладније, у неким деловима мешовите падавине, на планинама снег

У већем делу Србије претежно облачно и хладније, на југозападу, југу и истоку Србије у …

Јесен, лишће

Тмуран јесењи дан пред нама, највиша дневна температура до 11 степени

У Србији ујутро хладно, понегде слаб мраз и магла. Ујутро и преподне на северозападу, а …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница