Timočka Timočka
Početna / Vesti / Održana manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru
Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

Održana manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar održao je manifestaciju edukativnog karaktera pod sloganom „Mart – mesec borbe protiv raka” na Trgu oslobođenja u Zaječaru. Manifestacija je realizovana povodom obeležavanja Meseca borbe protiv raka.

Članovi Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar razgovarali su sa sugrađanima i delili zdravstveno edukativni materijal na zaječarskom skveru. Zainteresovani prolaznici i posetioci štanda mogli su dobiti sve neophodne informacije od strane zdravstvenih radnika za sprečavanje i rano otkrivanje malignih bolesti.

dr Ivana Ćirić — specijalista socijalne medicine

„Cilj ove kampanje koje godinama unazad traje je da delujući na preventivnim merama smanjimo broj novih oboljevanja od karcinoma. Na ovaj način pokušavamo da svest građana o ovoj bolesti podignemo na viši nivo. Razgovorom sa građanima ukazujemo im na to da smo svi mi odgovorni za svoje lično zdravlje i da pravovremenim javljanjem lekaru karcinom itekako može da se izleči”, rekla je dr Ivana Ćirić, specijalista socijalne medicine i radnik Zavoda za javno zdravlje „Timok” Zaječar, odsek za promociju zdravlja i zdravstvenog vaspitanja.

Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

U Srbiji se svake godine zabeleži oko 36 hiljada novih slučajeva karcinoma. Na teritoriji Zaječarskog okruga najviša stopa incidencije od malignih tumora je registrovana kod muškaraca opštine Zaječar, a najniža je kod žena opštine Sokobanja. Što se tiče Borskog okruga najviša stopa incidencije od malignih tumora je registrovana kod muškaraca opštine Bor, a najniža je kod žena opštine Negotin.

Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

Kada su u pitanju podaci od čega najčešće muškarci na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga oboljevaju i dalje vodeće mesto pripada karcinomu pluća, a nakon toga je karcinom prostate. Kod ženske populacije karcinom dojke je i dalje najzastupljeniji karcinom, a nakon toga karcinom debelog creva.

Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

Ćirić dodaje i to da broj obolelih iz godine u godinu raste i da se starosna granica za pojavu karcinoma smanjuje ka mlađoj populaciji, kao i da mladi ljudi ne posećuju redovno lekare. Nasledni faktori imaju veliki uticaj na pojavu karcinoma, ali čak dve trećine faktora koji utiču na njegov nastanak jesu faktori na koje može da se utiče i deluje menjanjem svog načina života i ponašanja. Ćirić je takođe ukazala i na neophodnost većeg angažovanja na preventivi i ranom otkrivanju raka, što Republika Srbija i čini uvođenjem organizovanih skrining programa.

Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

„Republika Srbija je započela sa postepenim uvođenjem organizovanog skrininga raka grlića materice, raka debelog creva i raka dojke od 2012. godine. Programi skrininga značajno smanjuju mortalitet od raka grlića materice, raka debelog creva i raka dojke. Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji. Cilj skrininga raka dojke je smanjivanje mortaliteta dok se sa organizovanim skriningom raka grlića materice i raka debelog creva, smanjuju i incidencija i mortalitet”, ističe dr Ivana Ćirić.

Manifestacija „Mart – mesec borbe protiv raka” u Zaječaru

Za uspešnost skrininga neophodna je jasno definisana odgovornost pojedinaca u svakoj fazi i kvalitetna saradnja svih aktera – od domova zdravlja, instituta i zavoda za javno zdravlje, preko zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa, do RFZO-a i Ministarstva zdravlja. Karcinom je izlečiva bolest i ako se otkrije na vreme može se lečiti kao i bilo koja druga.

Možda će Vas zanimati

Radovi na zameni dotrajale ulične rasvete u Velikom Izvoru

U toku radovi na zameni dotrajale ulične rasvete u Velikom Izvoru

Radovi na zameni dotrajale ulične rasvete u zaječarskom selu Veliki Izvor privode se kraju. Kako …

Devojke šetaju

U Zaječaru mestimično oblačno i suvo, najviša dnevna temperatura do 22 stepena

U Srbiji promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, a od sredine dana i lokalnim …

Komentari

avatar
  Pretplati se  
Obavesti o

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica