ВестиОдржана трибина „Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас” у...

Одржана трибина „Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас” у Зајечару

Трибина „Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас” у Зајечару

Јуче је у Центру за Културу у Котлујевцу у оквиру пратећег програма 28. Међународног позоришног фестивала „Дани Зорана Радмиловића” одржана трибина „Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас”.

„У позориштима Србије један од кључних проблема јесте обнављање кадрова што је главни кочничар перспективе”, казао је драматург Жељко Хубач, модератор трибине „Положај и перспектива младих позоришних уметника у Србији данас”, одржане у оквиру пратећег програма Фестивала „Дани Зорана Радмиловића” у галерији Центра за културу у Котлујевцу.

По њему, неопходно је пронаћи решење и једно од могућих је низ фестивала младих позоришних аутора у Србији, као и да се на фестивалима којих има пуно у Србији, ова тема наметне, како би се у тим микросрединама учинио неки помак који није системски, али је ипак помак. Хубач је као примере добре праксе учесницима трибине навео начине који се примењују у позориштима у Немачкој и Шведској, различитим покушајима да се што већи број младих људи инволвира у процес и то на нивоу основног од мајстора декора до редитеља, глумаца, драматурга.

Различити методи се примењују, а један од њих на који је Хубач указао, је формирање мале сцене (60 до 80 гледалаца) и мали буџети који су искључиво намењени младим ауторима. Оваква пракса могла би да се примени и у позориштима у Србији, сматра Хубач.

На трибини су могла да се чују искуства не само из Србије, већ и из Хрватске и Републике Српске о којима су говорили Спасоје Ж. Миловановић, директор Народног позоришта Ниш, Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске, Душко Љуштина, управитељ казалишта „Ulysses” у Загребу, Миран Хајош, равнатељ Казалишта у Вировитици и Вујадин Милошевић, глумац и члан градског већа у Зајечару задужен за културу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб