Тимочка КрајинаЗајечарОШ „Вук Караџић” у Великом Извору добила стазу за планински бициклизам

ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору добила стазу за планински бициклизам

ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору добила стазу за планински бициклизам

Основна школа „Вук Караџић” у зајечарском селу Велики Извор добила је савремену mоuntаin bike стазу – стазу за планински бициклизам.

Стаза је направљена за месец дана, дугачка је близу 200 метара, а намењена је пре свега деци која воле да се баве бициклизмом.

ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору добила стазу за планински бициклизам

ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору, којој припада и издвојено одељење у Халову, суочава се са сличним изазовима као и друге основне школе у окружењу. У протеклим годинама они су реализовали обогаћени једносменски рад са ученицима од 3. до 8. разреда.

Виолета Глишић – директорка ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору

„Ученици своје слободно време проводе и овде у школи и договарају се са наставницима за ваннаставне активности. Стратешки одговор на те изазове иде у два правца: један је што се трудимо да наш наставни кадар изводи наставу у позитивној сарадничкој атмосфери и што смо школске просторије опремили најсавременијим паметним таблама, брзим интернетом, лаптоповима итд. Други правац нашег образовно-васпитног рада односи се на наставу у природи (у летњим учионицама у зеленом окружењу школе), ваннаставним активностима и квалитетном обогаћеном једносменском раду. Као што се зна, основни циљ једносменског рада је пружање додатне образовно-васпитне подршке у учењу и развоју ученика. Већ пар година уназад, наставници који реализују обогаћени једносменски рад спроводе мноштво аутентичних образовно-васпитних садржаја које програмирају имајући у виду потребе својих ученика и укупан контекст у коме се ученици развијају”, истакла је Виолета Глишић, директорка ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору.

ОШ „Вук Караџић” у Великом Извору добила стазу за планински бициклизам

Ова школа спроводи низ активности као што су:

  1. Подршка учењу при којој ученици и наставници једни другима помажу у савладавању наставних садржаја,
  2. Производња органског сирћа од јабука из воћњака,
  3. Напредне спортско-рекреативне активности,
  4. Учешће на локалним догађајима, као што је „Изађи ми на теглу”,
  5. Сарадња са локалним организацијама и установама, као што су гостовања Добровољног ватрогасног друштва, Планинара, Секције прве помоћи Медицинске школе…
  6. Заједничко кулинарсво – сок од крушака из сопственог воћњака, припрема пица и гулаша,
  7. Организација школских забава са музиком и едукативним играма,
  8. Прилагођавање школског простора за спортске активности, као што је стаза за планински бициклизам,
  9. Ученички расадник цвећа и плодоносног биља које ће красити наше велико школско двориште и друго.

Стазу су правили ученици петог и шестог разреда уз помоћ наставника.

Предраг Радосављевић – вероучитељ

„Често сарађујемо са пријатељима школе на реализацији разних идеја, а пријатељи из ’Cross bike’ понудили су неколико планинских бицикала за ученике ове школе. Онда су нам се придружила и два момка који се професионално баве бициклзмом, Лука и Страхиња, и они су нам рекли како отприлике треба да изгледа стаза. У сарадњи са ученицима 5. и 6. разреда направили смо стазу за планински бициклизам. То смо урадили у времену предвиђеном за обогаћени једносменски рад. Воде ће се возити бицикли, уз сву неопходну безбедносну опрему”, каже Предраг Радосављевић, вероучитељ.

Како истичу из ове школе, у наредном периоду планира се сарадња са другим школама како би и други ученици могли да користе ову стазу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб