ВестиОтичу вам ноге од врућине? Ево шта треба да радите!

Отичу вам ноге од врућине? Ево шта треба да радите!

Отечена нога и стопало
Фото: Shutterstock, илустрација

Ако су и вама ципеле одједном мале јер вам ноге отичу због врућине, ево шта можете да радите како бисте умањили оток.

Некако увек једва чекамо лето, а онда „кукамо“ јер се суочавамо са свим оним што доноси топло време — несносне врућине, појачано знојење, опекотине од сунца, уједи инсеката, али и отицање ногу.

Више спољашње температуре неретко значе да су вам стопала већа, а подијатар др Ема Меконечи каже да је разлог за то циркулација.

„Kако се наша тела греју, долази до повећаног дотока крви до коже, због чега течност помера крвне судове до околног ткрива. Стопала и зглобови су најнижа тачка на телу, па ће нагомилана течност ту бити највидљивија. То ће се обично решити само од себе када се тело мало аклиматизује”, каже она.

Kада се течност задржи, лако се може десити да вам сандале одједном буду тесне, а обућа која не одговара вашим отеченим стопалима може да узрокује друге проблеме.

„Постарајте се да вам стопала нису превелика за обућу коју носите по оваквом времену. Kод мене на клинику често лети долазе због ураслих ноктију на ногама или због задебљале коже између прстију, а све због отечених ногу у обући”, истиче подијатар.

Ема истиче да можете да помогнете себи тако што ћете уносити много воде и водити рачуна да тело буде хидрирано.

„Помозите телу да ‘помери’ течност тако што ћете радити једноставне вежбе за зглобове, попут ротирања стопала укруг, како да цртате круг великим ножним прстом. Радите по 10 понављања неколико пута дневно, како бисте спречили задржавања течности”.

Она истиче и да масажа стопала може да помогне, а није лоше ни да се опустите у топлој купки са епсом солима — то ће вас опустити, али и смањити запаљење.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб