ВестиОтказано обележавање Светског дана Рома у Зајечару

Отказано обележавање Светског дана Рома у Зајечару

Удружење „Друштва Рома” Зајечар

Удружење „Друштва Рома” Зајечар честита 8. април – Светски дан Рома свим Ромима овог света и обавештава јавност да због новонастале ситуације проузроковане вирусом COVID-19, овај дан неће бити обележен културно-уметничким програмом који увек има за циљ зближавање ромског и не-ромског народа.

За Роме овај дан представља посебан дан у историји јер су тада донете важне одлуке за њихов народ.

„Ово је за нас посебан дан у историји јер је ромски народ 1971. године у Лондону на Светском конгресу, донео важну одлуке за свој народ, а тиче се обележја попут изгледа заставе и химне.

Од тада, па до данашњег дана ромски народ претрпео је различите промене које се односе на сам поглед усмерен ка Ромима. На жалост и ако држава Србија чини различите напоре да сви будемо једнаки стиче се утисак да у многим областима попут запошљавања и становања, све смо даљи и даљи од једнакости. Дискриминација је и даље присутна у свим областима и ту нам предстоје борбе које ће трајати изнова и изнова”, наводи се у саопштењу Удружења „Друштва Рома” Зајечар.

Из овог удружења додају да постоје и позитивне ствари које се односе на образовање и да су тим резултатима задовољни.

„Оно што је позитивно и од посебног значаја јесте усмерено ка образовању и ту имамо најбољих разултата, наравно успешних. Афирмативним мерама и кроз активно учешће педагошких асистената наша деца уписују предшколска образовања и настављају школовање кроз основно образовање. Уписују средње школе, а након тога високе школе и факултете и то је за сваку похвалу.

На жалост због проблема проузрокованих вирусом COVID-19, а по препоруци Владе Републике Србије због ширења вируса, нећемо овај дан обележити културно-уметничким програмом који увек има за циљ зближавање ромског и не-ромског народа”.

Такође, из Удружења „Друштва Рома” Зајечар поручују свима да остану код куће јер је то тренутно најбољи начин да сачувају своје ближње и себе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб