ВестиОтворена 11. Зимскa школa за пољопривредне произвођаче у Зајечару

Отворена 11. Зимскa школa за пољопривредне произвођаче у Зајечару

ПССС „Агрознање” Зајечар — 11. Зимска школа за пољопривредне произвођаче

Пољопривредна саветодавна и стручна служба „Агрознање” Зајечар јуче је у оквиру традиционалне Зимске школе за пољопривреднике организовала прва предавања.

11. Зимскa школa за пољопривредне произвођаче отворена је јуче у сали зајечарске Коморе. Школа ће трајати три дана, а према речима организатора, ове године је посебан акценат стављен на едукацију пчелара, којима су оваква предавања од велике важности.

Ненад Жикић — председник Друштва пчелара „Тимок”

„Годинама се бавим пчеларством и мени су ова предавања драгоцена. Едукација пчелара је итекако битна, свако ко жели да се озбиљно бави пчеларством мора озбиљно да се усавршава, јер има много новина и свакодневно се може нешто ново чути и научити, а то је драгоцено. Ова година је била релативно добра за пчеларе, багремова паша је била боља него претходне две године”, истиче Ненад Жикић, председник Друштва пчелара „Тимок”.

ПССС „Агрознање” Зајечар — 11. Зимска школа за пољопривредне произвођаче

Према речима Миодрага Ристића, председника Друштва пчелара „Грљан”, ово Друштво постоји већ десет година и броји око 60 чланова из села и околине, али је штета што нема млађих пчелара у школи.

Миодраг Ристић — председник Друштва пчелара „Грљан”

„Оваква предавања би требало одржавати мало чешће, поготово у зимском периоду јер су пчелари током лета заузети пчелама. Предавања заслужују посебну пажњу јер има доста младих пчелара који су заиста неедуковани. Увек има нешто ново, морају да се прате промене у самом пчеларењу, јављају се нове болести, заиста треба стално радити. Доста смо активни што се тиче сарадње са Градском управом, саветодавним службама, посећујемо сајмове и заиста радимо на едукацији”, нагласио је Миодраг Ристић из Друштва пчелара „Грљан”.

ПССС „Агрознање” Зајечар — 11. Зимска школа за пољопривредне произвођаче

ПССС „Агрознање” Зајечар — 11. Зимска школа за пољопривредне произвођаче

Славица Џелатовић, директорка ПССС „Агрознање” Зајечар, истакла је интересовање за Зимску школу за пољопривреднике велико, а да је неопходно да се произвођачи и пољопривредници редовно интересују за све актуелне мере, како државе тако и града у развој пољопривреде. Такође, Џелатовић је додала и да се очекује бјављивање јавног позива преко мере ИПАРД.

Славица Џелатовић — директорка ПССС „Агрознање” Зајечар

„Очекује се објављивање јавног позива преко мера ИПАРД у сектору везан за сеоски туризам, па позивамо све заинтересоване произвођаче који имају регистровано пољопривредно газдинство и који у будућности имају идеју или жељу да се баве сеоским туризмом да нам се обрате, како би смо их на неке почетне кораке упутили. Заинтересовани пољопривредни произвођачи моћи ће да чују предавања на актуелне теме. Стручњаци ће говорити о технологији пчеларења, третману против варое, диверзификацији – додатним приходима на газдинству, програму за младе пољопривреднике, унапређењу производње млека и меса у циљу повећања конкурентности пољопривредних газдинстава, значају интересног удруживања, осигурању у пољопривреди, уредбама ресорног министарства и мере које локална самоуправа спроводи у развој аграра”, рекла је Џелатовић.

ПССС „Агрознање” Зајечар — 11. Зимска школа за пољопривредне произвођаче

Зимска школа за пољопривредне произвођаче наставља се данас у Бољевцу, у 10:00 сати, у сали локалне самоуправе, док ће у среду, 25. децембра семинар бити настављен у зајечарској Комори.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб