Тимочка КрајинаЗајечарОтворена изложба Миодрага Табачког у галерији Народног музеја у Зајечару

Отворена изложба Миодрага Табачког у галерији Народног музеја у Зајечару

Отворена изложба Миодрага Табачког у галерији Народног музеја у Зајечару

Зајечарци и њихови гости у време позоришног фестивала “Дани Зорана Радмиловића“ имају привилегију да након Београда, погледају изложбу „У главној улози“ Миодрага Табачког приређену у галерији Народног музеја у Зајечару, поводом његовог избора за члана Српске академије наука и уметности.

Није претерано рећи да је српски сценограф, костимограф, универзитетски професор и академик САНУ, Миодраг Табачки, највећи сценограф и костимограф јужнословенског подручја, с обзиром на то да се ради о аутору преко 300 сценографија и 100 костимографија за драмске, балетске, оперске и луткарске представе, овенчаним бројним, чак вишеструким признањима из области сценских уметности.

Изложба је, како то на свечаном отварању рече директор зајечарског Народног музеја Вујадин Милошевић, епилог одличне сарадње музеја и зајечарског позоришта.

„Велико ми је задовољство што смо на неки начин и ми узели учешће у највећем позоришном фестивалу у земљи, на ‘Данима Зорана Радмиловића’. Велика захвалност Владимиру Ђуричићу због свеопште помоћи и велика захвалност господину Табачком што постоји“ казао је Вујадин Милошевић, додајући да је Табачки један од највећих великана позоришта у ономе чиме се бави.

Миодраг Табачки, архитеткта, сценограф, уметник, дугогодишњи матични и гостујући професор са катедре Универзитета уметности на меридијанима широм света, у биографији има и одредницу у Светској енциклопедији уметности спектакла друге половине 20. века, као једини српски уметник. О Табачком и изложби „У главној улози“ говорила је историчарка уметности Марија Симоновић.

„Изложбу коју можете овде да видите чини 50 паноа на којима су представљени најзначајнији резултати тог 50-годишњег рада. Кажем најзначајнији резултати јер је јако тешко на 50 паноа сместити стваралачки опус који чини више од 300 сценографија и више од 100 костима које је током своје каријере Табачки урадио за позоришта у Србији, али и на простору бивше Југославије и у иностранству. Сваки пано представља једну годину његовог стваралаштва и ту су приказане фотографије где можете да видите процес његовог рада, али и документацију везану за његову педагошку и излагачку делатност и његово учешће на симпозијумима широм иностранства. Наравно и награде и признања“ рекла је Симоновић.

Бројној публици у галерији Народног музеја у Зајечару обратио се и директор зајечарског театра, Владимир Ђуричић.

„Мени је остало само да кажем да смо на правом путу, јер овакав репрезентативан скуп у овој галерији није скоро виђен, али биће их све више јер имамо младог, врлог директора са пуно идеја кога је и Бог погледао, будући да се много тога дешава у Зајечару и музеју, као што је нови Визиторски центар на Феликс Ромулијани који је велика ствар за читаву Србију, не само за Зајечар. Захваљујем се господину Табачком што је својим присуством и овом изложбом увеличао наш фестивал посвећен једном великану и рекао бих од једног великана другом великану. Рекао је да не жели пуно да прича јер његова дела о њему говоре. А ми би веома волели да га на пролеће видимо са његовим предавањем, неким другим поводом, овде у нашем Зајечару на истоку Србије. Хвала вам на овом дивном дару Зајечару и нашем фестивалу“ рекао је Владимир Ђуричић.

Ђуричић је академику Миодрагу Табачком овом приликом уручио плакету за допринос култури и статуету Зорана Радмиловића, да га сећа на овај дан.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб